What's up Doc

Det blev tyst här.
 
Jag blev osynlig.
 
Jag har inte orkat riktigt. Det var så mycket ändå.
 
Jobbhelgen som sen avslutades med ett besök hos brorsan. För att fira att han fyllde år på lördagen. 
 
Sonen åkte på LAN i fredags så när jag kom hem efter jobbkvällen var jag helt solo här hemma. Ja bortsett från alla djuren förstås. Lagom tills jag lagt mig så började hunden skälla som att det var nån där ute. 
 
Jag såg ingen iaf så la mig att sova för jag skulle ju upp o jobba. 
 
På lördagen kom dotra hem för att få på vinterhjulen på sin bil. Jag passade på att beställa brorsans present med henne. Hon fick köpa den åt mig så slapp jag åka till Västerås på lördagen efter jobbet och så kunde vi umgås mer istället.
 
När vi satt o åt så skrev sonen att han ville hämtas från lanet så det blev en sväng till V-ås iaf. Men då kunde vi köpa hem lördagsmys till filmkvällen hon ville ha med mig.
 
Vi såg Wonderwoman.
 
O så passade jag på att koka tuppen som legat i kylen sen slakten. Han blev så mör såå. Och god. Gjorde en gryta med buljongen, rött vin och grädde samt massa kryddor. 
 
På söndan åkte jag som sagt till brorsan efter jobbet. Och han fick sin present.
De har ju lite problem med att vakna i den familjen så den här klockan kändes rätt. Den kan nog fasen väcka döda. 
 
Och plötsligt var jag mitt uppe i flyttpackning och flytt av möbler. De har köpt ett större hus och flytten är om en månad ganska precis. Det blev snabba puckar från att de vann budgivningen till att få ett tillträdelsedatum. 1 december. Säljarna har sagt att de kan få köra lite saker i förväg o ställa i en lägenhet som hör till. Så det gjorde vi som avslut på söndagskvällen. 
 
Igår var jag tvungen upp tidigt fast jag var ledig på schemat. Jag behövde ringa om läkartid för att förlänga sjukintyget så strax efter nio ramlade jag in hos brorsan igen. Och sen blev jag liksom bara kvar hela dan. 
 
Så idag kom det lite efter. Ka-blonk bara o jag har tillbringat i princip hela dagen i soffan. Jag hade tänkt åka till stan idag med. Jag skulle låna brorsans kärra o köra hem ett gäng stolpar var planen men som sagt. Ibland måste man tänka om. Lyssna på kroppen. 
 
Imorrn är det jobb igen och jag behöver faktiskt orka det också. 
 
Nya tag imorgon alltså. 
 
 

Jobbhelg pågår

Inte mkt ork/tid över för bloggande alltså. 
 
 

crazy kelpie

Den nyfikna kelpien.
 
Den galna kelpien.
 
Okej mami, jag kan sitta fint här uppe om du tycker det. 

crazy torsdag

Sonen ville övningsköra idag med eftersom jag var ledig på schemat. Men så hade han en tandläkartid kl 11.00. Så vi åkte til V-ås så vi var där när han började 8.30 och sen slog jag och kelpien ihjäl en dryg timme på stan och ute vid hamnen. 
Oj oj så nyttigt med främmande miljö och en hel massa otäcka saker. Fjanten har sån här skräckblandad förtjusning över att kika ner från höjder. Jag ska försöka få till ett collage av såna fjantbilder så ska ni få se stilen på han. 
 
All den där spänningen gjorde att det laddades upp i kroppen på honom av adrenalin som bara måste ut.
 
När vi kom till slottet så släppte jag honom en stund för han kunde inte riktigt gå utan att göra små jämfotahopp framåt mellan varven av allt spring som dämdes upp inom honom.
Inte en endaste bild blev han skarp på för han var så mkt crazy kelpie han kunde bli just då. Jag menar, han snurrade först tio varv åt ena hållet och sen tio varv åt andra av lycka att vara lös innan han drog järnet på gräsmattan.
 
Men det blev några fina bilder på chokladpralinen i de gula löven också.
 
Sen hämtade vi sonen vid skolan och han fick övningsköra till Sala igen. 
 
Ett snabbstopp på ica innan jag styrde kosan hemåt och ett sista infall gjorde att jag svängde av vid Stingtorpets grustag. Jag tänkte om det skulle kunna bli några häftiga bilder på en galen hund bland sten och grus. 
Och jorå, det blev några bilder på en crazy kelpie även där. Och tänk att jag kunnat glömma bort en sån kanonplats att fota på. 
Som sagt. Inte lätt att fokusera o få hunden skarp i bild när han inte är stilla. 
 
Nu är jag trött i skallen. på fyra timmar fotade jag 351 bilder. Inte för att fota är uttröttande men att gå med en hund i en stad och fota samtidigt gör en lite trött. 
 

övning ger färdighet

Ledig dag idag. Tog sovmorgon. Det gjorde visst sonen också. Han hade försovit sig och sen tänkte han sova en stund till o ställa larmet för o hinna med nästa buss men lyckades visst försova sig en gång till. 
 
Men inget ont som inte har något gott med sig. Då kunde han få övningsköra till skolan istället då. 
 
Jag passade på att åka o handla lite när jag ändå var i stan. Men jösses, jag hade totalt missat vad det var för datum idag. Kanske för att som kommunanställd så kommer inte min lön förrän den 27:e varje månad. 
 
Men det var bilar tametusan ÖVERALLT. Köer, köer, köer. Alla ville bränna sina pengar just idag tror jag.
 
Jag fick iaf fylla på pelletsförrådet så jag klarar mig några dagar till. Jag var också in på Biltema och köpte en extra backspegel till när vi ska övningsköra. Så jag också har lite koll på läget bakom oss. Sen blev det ett stopp på Lager 157 och två par jeans och en stickad tröja fick följa med ut därifrån. Och så fick jag äntligen gå in o kolla på Eko. Jösses vilken jättebutik med allsköns krimskrams. Så mkt jox jag inte visste att jag "behövde". Närå, jag försökte hålla mig lugn på shoppingfronten. En pumptvål, hårolja, en pusselmatta och lite godis var väl ungefär vad jag köpte där. Och sen när jag skulle hem så var det ännu mer köer. I varenda korsning och i varenda rondell genom hela stan. Eller ja, jag åkte bakvägen ut därifrån men det var ändå köer ända fram till Gryta där jag svängde av och tog bakvägarnas bakväg och slapp köerna vid Stenby iaf. Skönt o landa hemma. Sonen och jag kom hem samtidigt så jag fick iaf hjälp att bära in grejerna. 
 
I morrn är planen att han ska övningsköra på morgonen in till skolan. Jag är ju ledig då med och varför inte passa på liksom. 
 
 
Apropå dagens rubrik så borde jag såklart fortsatt min utrensning av överskottstuppar nu ikväll men det regnar ute och det känns inte sådär jättelockande ska jag villigt erkänna. För jag höll mig utomhus igår med slakten. Även om det skulle gå fortare ikväll än det gjorde igår eftersom jag då först ville testa att plocka fågeln men sen ändå beslöt mig för att flå den. Plockar man medan den är varm så släpper fjädrarna rätt bra fastän man inte doppat den i varmt vatten. 
 
Nä, jag höll mig i tv-soffan istället och tittade på "bonde söker fru" och "saknad". Ny dag i morgon och nya tag. 

Vill man ha det roliga med djur måste man ta det mindre roliga också

Usch så jobbigt det var rent mentalt. Fastän jag gått och laddat i flera veckor. Fastän jag stått och sett dem härja och faktiskt blivit så less på dem att jag inte ens tycker om dem längre. 
 
Jag nackade min första tupp ikväll. Ensam. Jag tog den som jag tyckt minst bra om. Den som jag stört mig på längst. Och ändå grät jag en skvätt när han hängde där för avblodning. 
 
Men det vore verkligen att inte värdesätta djuret om jag bara skulle slänga ut han i skogen till rävmat. Så jag bet ihop och tog rätt på köttet.
 
Nu ligger han i en plastpåse i kylen och väntar så ska han få bli middag nån dag sen. 
 
Google är bra skit om du frågar mig. Jag googlade och läste mig till hur jag skulle gå till väga. Han vägde strax över kilot urtagen och flådd. 
 
Hunden och katterna var med och kalasade på det jag kastade åt dem. Men det är ju bra så kommer allt till nytta. 
 
Han har levt ett lyckligt, fritt liv fram tills nu så jag hoppas att han smakar bra sen. 
 
 

On the edge

Tog med kameran ut nu i de sista strålarna av dagsljus. 
 
Jag tog några bilder på de där små. Som stundtals lever på gränsen. Siri ser lite för hungrig ut på bilden. Men hon lyssnade tack och lov på mig när jag sa att de var aj aj. Hönapöna däremot var mer arg på fjanten och skulle mota honom så hon blev av med några stjärtfjädrar faktiskt. För mycket kan man tåla men ilskna hönor är bara lite föör mkt. Tur att han också går att styra med rösten så han avbryter när jag säger att nu räcker det. 
 
 
Före den här bilden togs så fick kelpien nedvärdera sig till att vara fotomodell ihop med en kyckling.
 
Haha ...
Fy så äckligt tyckte han. Av fem snabba bilder tittade han bara på pycklis på två av dem. Man ser verkligen hur obekväm han är. Men som den duktiga fjant han är så gör han nästan allt för mami. 
Ja, jag försöker se om svartvitt kan vara min grej ändårå. Se om det går att rädda halvtaskiga bilder genom att ta bort färgen o hålla sig till gråskala.
 
Vad tycker ni? 
 
Avslutar med lite Rickfors. Han som skulle köpa vingar för pengarna. Jag har massor av vingar. Kom och köp. ;)
 
 

Ett ögonblick

Den här lilla fröken har verkligen tagit mitt hjärta.
 
Så gosig. Ska alltid ligga under täcket en stund varje kväll om hon får. 
 
Jag hade en diskussion gällandes färg eller sv/v häromdagen med min vän Leila. Och alltså var jag ju tvungen nurå att testa den här bilden utan färg också. Jag har nämligen lovat henne att suga på svartvittkaramellen.
 

Ny vecka - nya tag

Asså ...
Fy f-n va jag e bra.
 
Dörren mellan hallen och köket har varit knepig och svår att stänga. Helt plötsligt hängde den snett liksom. Ja jo, den råkade haka av sig vid ett tillfälle från gångjärnet men det var ju lätt fixat. Trodde jag. Tills att det började bli läge för att stänga dörren pga kylan. 
 
Men idag tog jag tag i och felsökte varför den hängde snett o vägrade låta sig stängas utan smärre våldsverkan varje gång. 
 
Dels hade den delen av gångjärnet som ska skjutas in i den andra delen hamnat på insidan om beslaget istället för i avsedd skåra. Dels hade nån skruv kanske skruvat ut sig lite.
 
Men jag fick ordning på det. Alldeles själv. Inte ens en biträdande dörrhållare behövde jag.
 
Kvinnor kan. JAG kan.
 
SJÄLV
 
Jag växte en decimeter tror jag. 
 
Det hade varit så enkelt o bara be exet titta på dörren. Men näe. 
 
Säger som jag alltid sagt. Va ska jag med en karl till när jag gör allt tungt, trixigt, jobbigt själv?
 
Jo, det är sant, det är skönt att ha nån att hålla i när det blåser. Nån att krama när det är kallt. 
 
Men krasst sett så har jag fått kämpa massor på egen hand fastän jag borde fått känna stödet från en till. Jag var den som alltid var skyddet, stödet, styrkan. Jag insåg det bara inte. 
 
 

Some days ...

Vissa dagar känns bäst att bara tillbringa såhär.
 
I en soffa med valfritt antal katter på magen. 
 
Ja, det är förvisso inte du som människa som väljer antalet. Det gör katterna åt dig. 😂
 
Huvudvärk idag med. Den bara lurades en stund med att hålla sig osynlig. 
 
Jag som hade tänkt plocka ihop en massa sopor o åka med. O ta den där prommisen i stan med fjanten. Som jag tänkt ta i en veckas tid nu snart.
 
Jag tänker så mycket. Men gör så lite utav det.
 
Jag har pillat med lite bilder som jag fotade förut idag iaf. 
 
Självklart hade jag sällskap.
 

Lördag

Jag somnade i soffan efter utflykten med farsan. Så kablonktrött. Exet hade övningskört med sonen men jag orkade inte ens vara social när de kom tillbaka. 
 
När jag så småningom vaknade till så var den dagen förbi. Iaf vad gäller ljuset.
 
Tog en promenad i skymningen med fjant och två katter. 
 
Nu har jag huvudvärk och ligger i soffan framför "så mycket bättre". Känner att det är migränvarning på värken. 
 
 

Fredagskväll

Kvällen tillbringas i tv-soffan. Ett glas rött och några bitar gruyere. 
 
Missade början av idol men såg "Ack Värmland" och fick några sköna garv. 
 
Exet har bytt till vinterhjul på min bil ikväll. Som tack bjöd jag på thai. Men först var jag ju till stan o köpte pellets och hönsmat. Köpte ett lass flyttkartonger åt svägerskan också och fick lite fika när jag lämnade av dem där. 
 
Måste ställa klockan till imorrn. Farsan kommer o hämtar mig o så ska vi till V-ås. Ingen idé att sia om utfallet i förväg.
 
Tillbakablick från resan vi gjorde i januari i år.

fredag och lite fluffybutts

Brrr
 
Ja det kan man verkligen säga idag.
 
Vaknade och konstaterade att det kändes rätt svalt inomhus. 
 
Pelletskaminen hade stannat. Slut på pellets i den och det är bara slut kvar av pellets i mitt lager också. Alltså måste jag åka och handla mera.
 
Jag måste handla djurmat också. Jag börjar se botten på foderlådorna både vad gäller hönsmat och kycklingmat.
 
Men det är väl inte så konstigt kanske ...
Kycklingboxen med 27 (sist jag räknade) kycklingar. Nån har visst försvunnit de senaste dagarna. Kan vara katten som lyckats knipa en kanske. Hon var väldigt intresserad häromkvällen men jag slängde ut henne.
 
Den fjärde och sista ruvhönan för nu hade gått av sina ägg häromkvällen när jag kollade till dem. För det blev väl ensamt när alla andra var tvungna att pyssla med sina små. Efter ett antal försök att få henne att ligga kvar på äggen, jag flyttade till och med in henne med äggen i kycklingboxen men hon ville hellre samköra med trean och hennes små, så stängde jag resolut in henne i en kattbur. Äggen hade då blivit kalla ett antal gånger men eftersom det var mindre än en vecka kvar till kläck så ville jag inte bara ge upp hoppet. Och igårkväll hörde jag små pip under henne. 
Blandad kompott på färger. Jag hade ju gissat på fler svarta pycklisar men har bara sett de här tre än så länge. Vill inte lyfta o kolla när hon varit så tjafsig ändå på slutet. 
Välkommen lilla vän. Hoppas att du är en höna och att du är en grönvärpare. Man vet ju inte vad tuppen bidragit med för ägganlag liksom. De gick blandat grönvärpare och inte i gruppen som äggen kommer ifrån. 
 
Sorry för er bloggläsare som inte är så intresserade av höns. Haha ni får stå ut med det ändå. Läsa eller scrolla vidare liksom. Precis som på alla andra sociala media. 
 
Snart är de halvstora och inte alls lika gulliga och då blir det nog mindre såna här inlägg helt naturligt. Hehe
 
Igår var jag och fjanten till stan. Han fick lite pedikyr. Sist jag klippte klorna själv på honom så lyckades jag klippa i pulpan och sen har jag haft ångest för att fortsätta. Jag ville inte riskera vår relation för något som ändå är så plättlätt fixat på annat håll. Jag anlitade en tjej som driver ett hundcenter i stan. Hon gick i dotras klass under grundskoletiden. En kvart så var det klart. Jag sa att jag brukar klippa - ge godis, klippa - ge godis så hon gjorde lika och det gick  hur bra som helst. Så skönt att slippa varva upp mig och skapa fel känslor i både min och hans kropp. Han läser ju mig som en öppen bok.
 
Sen var vi till brorsan och passade de små medan de hade ärende på stan. Vi blev kvar längre än så såklart. Och sen kom en annan kompis över dit med sin treveckors bebis. Uj uj sa Kodjo. Vad ÄR det där. Den låter konstigt, luktar spännande och åker i en egen liten korg. 
 
Kort sagt så skötte fjanten sig kanon under hela kvällen. Massa ungar, massa ljud, liv och rörelse hela tiden. Men han la sig och slumrade till och med. Så stolt över han. 
 
De hade ett par målare över också när jag kom. Ena killen sa att det var en fin hund och så frågade han vad det var för sort. 
 
Det är  lika roligt varje gång. För när jag säger att det är en kelpie så ser man hur de verkligen inte har en aning om vad det är för ras. Endera frågar de faktiskt vad det är för nåt, eller så säger de bara jaha, tystnar och byter ämne. Haha. 
 
Jag bjuder på sängkammarfrisyren och dubbelhakan. Haha
 
Nä om jag skulle packa ihop mig och åka till stan idag igen då. Eftersom jag totalt glömde bort att köpa hem pellets igår när jag var dit. 
 

När faster ...

När faster ska skjutsa brorsbarnen till dagis och någon vill testa gränserna så väljer man sina strider. 
 
Simpan ville prompt ha sandalerna. Självklart för att provocera. Efter en kortare diskussion kompromissade vi. Sandaler i bilen o riktiga skorna till dagis i handen så kunde jag ta sandalerna med hem igen.
 
Nu snabblunch nånstans innan jobbdags 12-17.

t som i tisdag och trött

O vips försvann ett par dar bara sådär.
 
Jag är så sjukt trött igen. Igår somnade jag på soffan efter jobbet. Som vore jag klubbad.
 
Jag vet att en del av tröttheten är ifrån saker som hänger över mig. Psykisk trötthet går inte att vila bort. Men just nu är jag inte helt och hållet människa att göra upp med det som gör mig så förlamande trött. 
 
Jag har iaf pratat med min handläggare på fk idag. Och förklarat hur jag ser på min återgång i arbete. Att jag inte ser det realistiskt att hoppa vidare till heltid efter två veckor på 75 %. Jag vill absolut inte att det kraschar. Min ekonomi tillåter inte att det kraschar igen. Mitt psykiska mående tillåter inte att det kraschar igen. 
 
Jag känner mig mer i balans i grunden ändå än jag gjort på länge. Starkskört liksom. Men det är en balansgång på en spindeltråd. Inte mycket som krävs för att det ska gå åt pipsvängen. 
 
Hjärnan hänger inte alltid med hela dagarna. Men jag känner mig inte stressad av arbetet för det mesta. Jag kan pusta inombords när jag ser planeringen på morgonen och tänka att det går aldrig i hela h-vete men så vips så har jag lyckats få ihop det ändå på den planerade tid som var tänkt. 
 
Sen var det en sak på det privata planet som tog lite energi och fokus ett tag men när jag hade fått planera mitt motdrag så kunde jag släppa det för stunden och när jag kom hem så knåpade jag ihop en film (som var planen). Filmen är inget som kommer visas här eftersom den hade en specifik mottagare med sitt specifika budskap. 
 
Det har tagit tid men jag känner att saker mognar. Jag kommer till små avslut lite nu och då. Mentala avslut och mentala dörrar som jag öppnar och stänger allt eftersom. 
 
 
 
 

söndagsnöje

Jag tittade på film igårkväll. Terminator Genisys. Ja o sen blev jag kvar i soffan och fortsatte titta på Arnold från lite mer i början av karriären för de visade Conan Barbaren. Haha jag garvade så jag grät när de påade nästa film. Men jag somnade i soffan så jag vet inte hur den slutade. Sååå underhållande var den. Tssss
 
Alltså var klockan missinassen när jag sen kravlade mig till sängs. 
 
Vaknade av att hunden skällde och insåg att någon var här utanför på gården. 
 
Det var farsan som hade hunnit med ett besök hos sin svåger på förmiddagen. Och nu hade ett gäng staketstolpar med sig därifrån i skåpet på bilen till min hästhage. 
 
Sen tänkte jag mig att ta en kopp kaffe och rostat bröd. Ja det gick ju sådär ...
Lyfte kaffeburken i locket och vips hade jag allt pulver överallt utom i burken. 
 
Men jag fick mitt kaffe till slut. Efter att jag hade dammsugit upp det som inte gick att skopa tillbaka i burken. Och för er som undrar, ja jag kör med snabbkaffe.
 
När jag var ute och fixade hos hönsen så gick en av unghönorna runt och bråkade för sig själv. Hon såg äggnödig ut och jag tyckte att hon kunde väl lägga sig och klämma ut ett ägg nurå men nepps hon fortsatte att rota runt oroligt lite överallt. Sen avslöjade hon sin äggömma bakom en skiva som stod lutad mot väggen bakom dörren. Två små ägg fanns där och inget var för idag ännu. Eftersom att inget var ens det minsta ljummet. 
Pytteägg i början men små ägg är också ägg. Och gudarna ska veta att jag behöver några som sätter igång med värperiet nu. Två ägg var vad jag fick igår. Nu har jag redan håvat in tre för idag nurå för min australorp/sussexblandning har klämt ur sig sitt för idag. Ja hon har en egen färg på sina ägg så det har jag koll på minsann. ;)
 
Jag slängde nyss iväg en fråga till en kompis om det månne fanns några klövar liggandes utanför hennes slakteri. Jorå det trodde hon kanske att det kunde göra. Så jag tänker nog ta ett gäng plastpåsar med mig och åka o gräva i "slamsbaljan". Jag vet en fjant som blir glad om jag tar hem ett gäng åt honom. Det värsta är stanken när man fraktar dem i bilen. Det luktar ju så mkt älg av dem. Brrrr

Ledig lördag

Ibland vandrar Fantomen på gatorna som en vanlig man och ibland samsas katterna och hunden i samma bädd. 
 
 
Jag fick besök av syrran idag. Hon har köpt sig en egen liten bil och nu ville hon få visa upp den. 
Jag visade upp mina nyaste familjemedlemmar åt henne i gengäld. Haha vi har lite olika utgångspunkter här i världen. Hon är så mkt stadsjänta man kan bli och jag är så mkt lantlolla man kan bli.
 
Hon fascinerades av hur jag kunde se på ett nyvärpt ägg och säga att det kom från den eller den hönan. För jag hittade ett fortfarande rumpljummet ägg i ett av redena och en svart höna som spatserade förbi just då var den mest troliga kandidaten. Men det är ju sånt man lär sig när man har olika individer som lägger olika färger på äggen. Jag kan ju dessutom särskilja några av tupparnas galande från de andras galande. Men det har ju o göra med att nån låter i en annan tonart, nån har nån liten knix på sin trudelutt och nån ska alltid gala högst av alla, osv. 
 
Jag har luftat kameran lite idag och bildbloggen är uppdaterad med ett inlägg om någon vill svänga förbi där och kika.
 
Igår köpte vi hem utemat jag och sonalyckan. 
Sonen gillar inte laxnigiri och jag är inte så stort fan av de med räkor på så vi bytte. Sen fick jag all inlagd ingefära av sonen också. Jag älskar gari som det heter. Jag är mindre förtjust i vanlig ingefära dock. Då blir det för mkt av smaken liksom. 
 
Jag tog en vargtass efteråt. (hemkokt lingondricka, fruktsoda och en skvätt vodka)
Det är kanske mindre snyggt med en röd dryck i ett rött glas men jag gillar budskapet på glaset så därför fick det bli så. Lingon kanske inte är den allra bästa smakkombon med sushi heller men det lite lingonbeska smakade alldeles utmärkt bra ändå. 
 
 
 

Sent inlägg

Galet trött efter jobbet. Somnade på soffan en lång stund. Men hann med att upptäcka att den första kycklingen under ruvhöna 3 var ute. Mamma höna gick nämligen av för att äta när jag släppte ut skocken och då såg jag den. Bara hoppas att alla kommer ut och klarar sig. Isåfall är de uppe i 30 kycklingar nu. Alltså fatta myllret om nån dag. 
 
Nu är det bara sova kvar på agendan. 
Arkivbild men typ exakt såhär såg det ut idag med. En gul först ut.

chickpics

Kilroybloggen är uppdaterad med några nya inlägg.
 
Bettan säger att ni ska kika in där.
Mest kycklingar förstås. ;)

Hepp

Jag fick sluta tidigare idag pga jobbhelgens övertid. Woop woop.
 
Solsken ute så det känns najs.
 
Älgjakten började i måndags. Alltså får man ha ögonen på spänn extra mkt så inte älgar, andra vilda djur, jägare eller lösspringande hundar dräller ut framför bilen. 
 
Det gjorde det på hemvägen. Drällde ut alltså.  
 
Två lösspringande hundar. Men de var väldigt olika de vanliga jakthundarna man ser. För det var två vita bulldoggar på rymmen. Bilen framför mig stannade först och strax efter kom jag. Vi hade båda reagerat på att en tjej gick längs vägen och såg ut att va dåligt klädd för en promenad i höstvädret. Bilen efter mig hade noterat att hon grät också. Han vände o hämtade upp henne. Så allt slutade gott. 
 
Fjanten var riktigt nyfiken på dofterna jag fått på mig från de två doggarna. 
 
Nu ska jag njuta av en ledig eftermiddag med vackert väder. Kanske jag luftar kameran också.
Bilden från i somras tagen på västkusten.

En skruv lös

En sak som jag kan berätta om som hände i helgen på jobbet är det här ...
 
Jag åkte min runda och när jag var på väg till ett av ställena som ligger längst bort på min runda så hörde jag ett konstigt ljud mellan varven. Radion var på så först kopplade jag ljudet till låten som spelades för tillfället. Jag vet att jag tänkte att jag aldrig hört det ljudet i bakgrundskompet liksom. 
 
När jag sen åkte ifrån brukaren så insåg jag att det var något med bilen som lät. Det lät ungefär som när någon skyddskåpa sitter löst och fladdrar emot hjulet ibland. Men jag blev inte riktigt klok på vad det var som egentligen lät för det är ju så pass nya bilar att det inte borde hänga o slänga några kåpor men man vet ju aldrig. Hemtjänstens bilar får slita ont ibland. Många olika förare med olika grad av skicklighet och förmåga att vara rädd om andras saker. 
 
Så slog det mig. Vi har fått vinterhjulen monterade. Jag stannade bilen och gick varvet runt och tittade och kände med handen på alla bultarna. Och minsann, förarsidans framhjul var så dåligt åtdraget på bultarna att jag faktiskt kunde dra åt en av dem med mina fingrar. 
 
Policyn i kommunen är att vi inte ska byta däck själva på våra bilar om vi får punka utan då får vi ringa bärgare och kommunens bilvård fixar hjulen på kontorstid. Vi har alltså inte ens ett fälgkors med oss. Så där stod jag och kunde inte ens dra åt bultarna för att säkert ta mig vidare. Nej jag fick snällt åka med minst ett hjul för dåligt åtdraget. Ja jag säger minst ett hjul. 
 
Betänk nu att någon som inte tänkt på det ens hade kört. Tänk om JAG inte hade tänkt på det utan poppat vidare med radion på aningens för hög volym så jag inte hört varningssignalerna. Tänk om hjulet hade lossnat under färd. Tänk om bilen då framförts i en hastighet närmare 100. Vi är ju ute och åker på 100-väg ibland. 
 
Det spelar ingen roll att killarna som byter däcken har jääättemåååånga bilar att byta däck på just nu. Varje bult på varje hjul måste ju dras åt med det dragmoment som krävs. Och ska vi inte få efterdra själva så lär de ju boka in o göra det åt oss inom rimlig tid. De kan väl börja ett par timmar tidigare några mornar bara och åka runt och dra de på plats när de står på parkeringen. Våra bilar står still mellan 22.00 - 07.00  normalt sett. När inte nånting skiter sig så man lär jobba över en timme eller två.  
 
Ni kan ju ana hur arg och irriterad jag var på allt då i lördags kväll. Och så var jag sen bara tvungen att ladda om och gå in till nästa brukare. Efter att jag hade bytt bil vid vår hemtjänstlokal förstås. 
 
Det sjukaste av allt är att det inte är första gången det händer heller. För några år sedan hade vi en bil där det inte upptäcktes förrän hjulet satt fast i endast två (2) bultar. Det blev möte om det, den gången. Men det hjälpte visst föga.
 
En däckfirma som erbjuder att skifta sommar-och vinterhjul skulle ganska omgående få sluta sin verksamhet om något sådant här hände. Iaf om det hände mer än en gång. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Måndag

Fy för den lede vilken jobbhelg.
 
Schemat sa: 17-22 lördag och söndag.
 
Verkligheten blev nånting helt annat. 17-23.30 lördag och 17-23 söndag. 
 
Jag tänker inte gå in på vad som föranledde att det blev så, ibland bara blir det så när man jobbar med människor. 
 
Igår var jag barnvakt ett par timmar mitt på dan åt brorsan och hans fru. De skulle kolla på hus men två av illbattingarna var sjuka med feber så den först tilltänkta barnvakten kunde inte passa dem då det finns en nyfödd i det huset. 
 
Idag ramlade sonen in och ville åka till stan. Han är ledig på schemat varje måndag då den enda lektionen han hade från början är flyttad till torsdagar. Han sitter ju o pendlar 3 timmar varje skoldag så det kändes väl högst onödigt att ha två sådana dagar på schemat varje vecka. Nu har han fått 4 dagar med lite mer stoff varje dag istället. 
 
Iaf så åkte vill till stan och lunchade på kinarestaurangen först. Och sen hämtade han ut paketet som var anledningen till stadsresan.
Mums med sushi.
 
Och det har hänt saker i hönshuset under nästa höna. 
Jag bara älskar färgvariationen på dem. Allt från gula till randiga och ljusgråa till svarta. Det blir så när man lägger under ägg från alla olika hönor man har i flocken. En riktig backyard blend. 
 
En riktigt kulen höstdag och jag fryser. Men i rummet flåsar pelletskaminen och jag funderar på om jag skulle kunna hitta lite ork att leta fram mitt hem ur rörorna. Att två kattungar kan stöka så otroligt mkt. Jösses
 
 
 
 
 

twilight zone

Jag for en sväng till det stora shoppingcentret i V-ås igår.
 
Alltså det måste vara nåt skumt med tid och rum just där. Typ the twilight zone eller nåt. För det var soligt och fint när jag åkte dit. Gjorde mina ärenden i tur och ordning. Började på Hälla eftersom att Granngården numera ligger där ute. Sen for jag till Jula på Erikslund och köpte några säckar pellets. Hamnade mitt i rusningstrafiken på E18 och tänkte för mig själv varför kallas det rusningstrafik när det går saktare framåt än vad en fotgängare skulle kunna prestera.
 
Och så skulle jag ju ha de där förvaringslådorna till fodret så Ikea blev nästa stopp. Och varenda jäkla gång. Den här gången gick jag faktiskt inte igenom övervåningen först och tittade på alla utställningar utan jag tog nedre plan direkt för att snabbt komma till saken. Hrmm jomentjena. Efter min "snabba" genomrusning i affären så tänkte jag att det var lika bra o äta något så jag tog en räkmacka och kaffe. Kaffe på Ikea smakar skit btw men men. 
 
Iaf, en snabbis in på det som förr hette TGR men numera heter flying tiger eller nåt sånt och sen när jag skulle åka ut från parkeringshuset så var det becksvart ute. WTF liksom. Snopet det kändes. 
 
Ungefär som när man går in på spelhallarna i Las Vegas. Där det inte finns några fönster eller klockor för du ska inte ha någon som helst koll på tiden. Du ska bara spendera så mkt pengar som möjligt. 
 
En annan sak som alltid händer mig när jag åker och handlar sådär. Jag blir så galet nedstämd. Ikea var en mardröm med gallskrikande barn och folk överallt. Och så avslutade jag shoppingrundan på Ica och det gjorde inte saken bättre. Noll koll kokosboll på var varorna står så jag fick springa kors o tvärs och med endast en halvskriven handlingslista så blev det än värre. 
 
Idag står jobbkväll på schemat. Syrran och svägerskan ville ha med mig på 30+ men jag ser inte hur det ska kunna hända när jag slutar 22 och sen tar det en halvtimme att åka till stan. Inte så mkt tid på sig att komma i feststämning direkt. 
 
Nåja, det blir fler gånger. 
 
Jag misstänker att jobbkvällen kommer va ungefär såhär.
 
 
Jag köpte en tuggleksak åt hunden igår på TGR men den höll inte så länge. 
Det är väl meningen att man ska peta in godis i skårorna som hunden sen ska få jobba för att få fram. Jorå, nog jobbade han allt. 
 
RIP leksaken. 

fredag

Regnet började ösa ner. Så det lockar inte att gå utomhus just nu.
 
Jag fryser för det är slut på pellets i kaminen och jag har bara slut kvar här hemma.
 
Så planen är att åka och handla. Jag hade tänkt få tummen ur redan igår men ptja, det blidde inte riktigt så. 
 
Startfoder till kycklingarna, pellets till att värma huset, kattmat, människormat. Har jag glömt nåt? 
 
Ska bara samla ihop mig dårå. 
 
Himlen igårkväll . Och jag har fått lära mig att kvällsrött är morgonblött. Förvisso har det inte regnat hela dagen. Men nån skvätt nu och då. 
 

Äggstra äggstra

Idag var det dags sa mamma höna. Idag ska vi gå ut i stora vida världen.
Det är skönt att ha en fluffig mammarumpa att värma sig i när man bara är några dagar gammal.
 
I den där hönsgruppen på fb som jag är med i så läser man om vilka bekymmer en del  har med att integrera kycklingarna och mamman tillbaka i flocken. 
 
Om man inte gör så svårt för sig utan låter mamman ligga kvar o ruva bland sina kompisar så blir det oftast inte så stora bekymmer när äggen kläckts heller. 
 
Bilden här nedanför visar hur alla kycklingarna genast var accepterade som en del av flocken. Ingen gav några tjuvnyp för att de kom för nära fel höna. 
Den här bilden här nedanför är väl för gullig? Jag tänkte genast på Emil i Lönneberga och när Emil säger "du och jag Alfred".
Förstår ni nu hur svårt det är att hålla reda på ett myller av smått? 
Tänk då bara hur svårt det kommer vara nästa vecka när 12 ägg till är beräknade att kläckas. Jag delar upp dem i ljusa och mörka och räknar så för att ens ha en chans att hinna med. 

phue

Och där försvann en STOOR sten från mina axlar.
 
Jag skulle kolla mitt konto för att se om mina fondpengar hade kommit. Den här månadens utgifter gick inte riktigt ihop med vad som landade på kontot.
 
Så förstå chocken när pengarna från försäkringskassan hade kommit. Jag fick förvisso beskedet från fk att jag skulle få fortsatt ersättning för den här perioden av 50 % sjukskrivning men eftersom de är som de är så hade jag inte riktigt räknat med att få från dem förrän till nästa månad fastän det är släpande ersättning vi talar om. 
 
Jag är inte övermåttan rik på något vis men jag kan iaf handla mat o tanka min bil utan att behöva låna från någon nu. Och jag kan sätta tillbaka pengarna jag sålde från fonden. För där börjar det också tyvärr gapa tomt nu. 
 
Sorry för ett personligt inlägg. Men min blogg är min ventil. Ibland är det roligare saker och ibland är det allvarligare saker. 
 

Miao

Den här lilla bönan var onamnad bra länge. Jag tänkte först Ursa men det kändes inte bra. Låg inte bra i munnen helt enkelt. Hennes syster fick namnet Maja och det var ju inte mitt val att göra även om det nu har blivit så att hon stannar här ändå. Eftersom brorsans ena son är lite för hårdhänt och vid senaste besöket tyvärr gav några tjuvnyp så vill vi inte utsätta henne för det och alltså blir hon också kvar. 
 
Hur som haver ...
 
Det jag ville komma till är att jag satt i soffan i helgen som var och pratade med min dotter som var hem en snabbis på besök. Jag slängde ur mig frågan: men vad ska hon heta då? För jag hade verkligen ingen aning. Men i samma stund jag uttalat frågan högt till min dotter så hade jag namnet i mitt huvud. Och det kändes klockrent. Och vad som är än mer otroligt. Hon har lyssnat på namnet från första gången jag kallade henne det.
 
Och namnet? 
 
Esther.
 
Jag tror helt enkelt att lilla Esther valde sitt namn själv. 
 

Animal enchanting power

Varje kväll när det är dags att sova så har jag fullt i sängen. O fastän jag har en dubbelsäng så ska alla ligga mer eller mindre PÅ mig. Jag blir lika full i skratt varje gång.
 
Igår åkte busungarna ut från rummet igen eftersom de inte alls skulle sova när jag tyckte så. I morse var de snabba in o såg ut som att de tyckte att vi hade en hel massa gos o ta igen. 
Bilden är dock tagen vid ett tidigare gostillfälle. 
 
Min dotter kallade det vid något tillfälle för att jag hade "animal enchanting power". O ja det är inte utan att jag ibland undrar om jag är nån djurmagnet. 

Onsdag

Jobbdag. Ett lunchbesök hos en brukare och sen apt. 
 
Vi var många som jobbade idag så jobbilarna räckte inte riktigt till. Sååå, jag fick skjuts av en kollega och sen åkte hon o en annan kollega på en städ o så skulle jag börja gå tillbaka mot dem sen. 
 
Vet ni hur motigt det är att gå när man har ont precis överallt? Nåja jag hann gå en dryg km o det tog mig en kvart, innan jag mötte dem. 
 
Efter mötet kände jag mig ändå lite mindre stel så det var nog bara bra o gå igång lite blodcirkulation.
 
Mötet innehöll gofika då vi skulle avtacka en kollega som slutat.
 
Det finns grader av gräddtårta o den här innehöll way to much grädde om du frågar mig.
Efter jobbet åkte jag vägen om ica för att fylla på mjölk i kylen. Det slank med ett par kanelbullar också. Oups.
 
Försvinnande goda.
Inbillade mig att en halv skulle räcka. Haha trodde jag va. 

Tisdag

Alltså hur ont kan man ha på en skala?
 
Haha, ja jag vet att det är självförvållat så jag har ingen rätt att beklaga mig men varför måste sånt som är så roligt göra så förbaskat ont efteråt. Det beror ju självklart på att jag inte har ridit på så länge. 
 
Nåväl nog om detta.
 
Jag la ut en annons på några överskottstuppar idag. Men världen kryllar av överskottstuppar så jag tror inte så mkt på att jag får iväg dem till egna hönor faktiskt.
 
Det var en riktig tröttdag igår och det är inte så mkt mer fart på mig idag helt ärligt. 
Det är lika så bra att ni vänjer er vid lite kycklingbilder för jag lär ju ha material att fota ett tag framöver. 
 
11 kycklingar under den här hönan. 
12 ägg i nästa beräknade kläck
8 ägg i kläcket efter det
och i sista kläcket är det 12 ägg men jag såg bara spindel i 5 men ger det några dagar till innan jag gör en första rensning. Så nånstans runt 35-40 kycklingar om några veckor. Om de nu får leva allihopa. Jag har haft lite otur på den fronten. Men det beror på hönan också hur bra hon tar hand om sina små.

21 dagar till förändring

Som sagt. Det finns folk som tror att det ligger såna här i äggen de köper från en gård. Eller halvt utvecklade kycklingar iaf. Ja jo för säkert så låter jag en höna ligga och ruva i tio dagar innan jag sen plockar äggen och lägger i en kartong och lämnar till andra människor. 
 
För det är sån jag är? Nä inte direkt va. 
 
Jag knåpade ihop en film. Har lyckats ladda upp den på en sida så jag kan få en kod att bädda in den i min blogg. Hoppas den syns också.
 
Först visar jag ett nyvärpt ägg. Ett ägg som man kan koka, steka eller kanske baka en sockerkaka utav. Sen visar jag ett ägg som legat under en ruvhöna efter ca 1 vecka, 2 veckor och slutligen 3 veckor.

från ägg till kyckling 21 dagar
 
Jag var tvungen o lägga upp den här bilden bara för att.  

femton minuter en kvart.

Okej, jag knåpade ihop en film i ett uruselt moviemakerprogram som jag laddade ner från appstore till datorn. 
 
Nu sitter jag och väntar på att internet ska ladda upp skiten till fb också. Jag har bara väntat i en kvart. Det går fortare att beställa en pizza för tusan.
 
Joråmenvisstserru. De säger att alla har så bra mottagning att det fasta telenätet inte alls är nödvändigt att ha kvar. 
 
Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt i frågan. Men jag tänker desto mer.
 
 

Småttingar

Ja äntligen är de här. De första av ett antal ägg som ska bli kycklingar. 
 
Igår när jag kom hem från jobbet så hade den första kläckts och det var hålslag i två ägg till. 
 
Mamma höna hoppade såklart av när hon hörde att jag kom för alla skrek att det var mat på G. 
När jag gick tillbaka lite senare hade fel höna lagt sig på.
 
Åh, så irriterande. Den där som kom på sist av alla att hon också ville ha smått såklart. Och då kan jag ju tycka att hon får jobba för det precis som alla andra och så skulle jag lyfta tillbaka rätt höna på rätt plats och då hade ju fler hunnit jobba sig ur skalen såklart och en av de precis nykläckta hade inte helt lossnat från skalet och dragit in gulesäcken. 
 
Min ångest när jag insåg att jag kanske hade skadat någon genom att lyfta hönan lite för ovarsamt utan att kolla att ingen satt mellan vingarna. De har ju en tendens att knipa in ägg och kycklingar mellan kropp och vinge. 
 
Den fick ligga kvar iaf med rätt mamma över sig och så hoppades jag på det bästa. 
 
I dag såg det ut såhär.
Så jag tror det gick vägen och den drog in allt som den skulle ändå. Ett ägg kvar att vänta på. Det rörde sig något där inne när jag försiktigt lös ägget. 
 
Bara för att ämnet dök upp på jobbet för några veckor sedan så fick jag inspirationen att försöka visa hur det faktiskt ser ut när man lyser ett ägg som det börjat växa något i. Men det är svårt att både lysa ägg och fota samtidigt så jag riggade kameran med stativ och filmade så tyvärr har jag inget färdigt material att lägga upp och visa för er. 
 
Jag passade också på att lysa de gröna äggen som kom sist under en ruvhöna. Av tolv ägg så var det spindlar (ja blodkärlen som först bildas ser ut som en spindel) i fem. Sämre befruktning än vad jag har på mina ägg alltså. I ett ägg var det en klart misstänkt blodring. Dvs, ett ägg där det började växa en kyckling men av någon anledning dog embryot i ett tidigt skede. 
 
Och apropå alla de här termerna jag nu svängt mig med så är de ju självklara för en hönsmamma som jag väl får räkna mig som nu då efter 2½ år med höns och kycklingar. Oj oj så tiden går. Men för en oinvigd så kanske det låter som rena grekiskan. 
 
Det är rätt roligt iaf när min kollega som också är hönstokig och jag sitter i personalrummet samtidigt. Vi bubblar om våra små piips och vad som hänt sen sist. Alla andra skakar på huvudet åt oss tror jag. 
 
Jag avslutar väl med den obligatoriska nykläckt kyckling i handen bilden ;)
 

Ut på tur - aldrig sur

Inget bloggat igår. Jag hade fullt upp hela dagen. 4 timmar turridning med start 12 och alltså var jag där en halvtimme innan ungefär.
 
Jag var så fräck att jag genast tingade en svart häst som jag känner uppfödaren till. Man måste va om sig och kring sig ibland. Hehe. 
Demantur med humör och kroppsbyggnaden från sin mor och resningen (syns dåligt här iofs) och rörelserna från sin far var en mkt rolig häst att rida även om vi hade lite inkörningsproblem.
 
Han påpekade direkt att jag var tjafsig i handen och innan vi fått justera sadeln efter en bit så var han lite lätt både fram o bak o slängde med huvudet. På slutet kunde vi däremot tölta på nästan långa tyglar. Gjorde jag rätt gjorde han rätt. En kille i min smak. Påminde om Lilleman som också vill ha mkt tygel för att vara nöjd. Han grymtade dock inte som Lillen för att påpeka sitt missnöje utan valde att tänka uppåt istället för framåt. Nyttigt för mig att bli direkt påmind om händerna när jag glömde av mig. 
Jag kan lova att det var smärtsamt att sätta sig i sadeln igen efter korvgrillningen. Mina sittben ömmade rejält så det tog ett tag att sitta ner ordentligt i sadeln igen. 
 
Sen hem o ladda om för kvällens mys. Tjejmiddag med samma goa glada gäng. Plus 2 som tyvärr inte kunde närvara vid ridningen. Pajbuffe o sallad o sen ansvarade jag för efterrätten. Det blev stekta äpplen med krossade digestivekex och hemgjord vaniljsås. 
Dålig bild men det smakade bra iaf.
 
Sällskapsspel där vi var lite taggade att få vinna allihopa. Haha.
 
Avslutade i badtunnan en låång stund där vi avhandlade allt möjligt. Det kändes som att det var välgörande för alla ömma muskler att få blötläggas länge i det varma vattnet.
 
Idag började jag jobba 6.30 så jag valde helt sonika att åka till jobbet redan inatt och sova över här i vilrummet. Jag fick ju en timmes mera sömn på det viset. 
 
Frukosten bestod alltså av rester från gårdagens middag. Grekisk fetaostpaj. Mums även före kl 7 på morgonen.
 
 
 
 
 

RSS 2.0