Äggstra äggstra

Som jag har letat. Knasiga hönsor.
När jag flyttade hönsen till stallet ifrån hönshuset före min semester så innebar det även att de kunde få tillskottsbelysning vilket är nödvändigt den här mörka tiden på året för äggläggningen. Men inte ett enda ägg har jag fått. Jag började misstänka att någon möjligen var en äggätare och jag gick till och med så långt att jag la in ett köpeägg för att se om det skulle försvinna. 
 
Igårkväll, vid nattningen så fattades en hönapöna vid matskålen men jag hörde att hon var nånstans och rumsterade om. Sen såg jag vartifrån hon kom. Och när jag kollade närmare så hittade jag ...
I en låda med allehanda bråte, bland annat ett par gamla skor(!), låg en hel hög med ägg.
 
Tack och bock.
 
I dag låg ett ägg lämnat rakt på golvet i ströet. Bara tappat på vägen liksom. Gissar att nån blev akut äggnödig och inte hann till gömman. Eller så insåg de att spelet var över ändå. Haha.
 

Zzzz

Ty fusan så trött jag blev efter jobbet. Hade en ny runda idag med flera nya (för mig) brukare. Dessutom hade jag fått en planering med en hel massa onödigt åkande då jag fick börja åt ena hållet för att sen åka i rakt motsatt riktning.  2 mils avstånd mellan besök 1 och 2. 
 
Men iaf så somnade jag direkt jag kom hem och sov 2,5h ba sådär. Hämtade sonen i stan efter jobbet då han hade slutat tidigt och det skulle bli 1 h väntetid mellan tåg o  buss. 
 

Sneak a peak

När matte möblerar om och kollohunden inser att det finns ett sånt där läskigt stup i huset.
Haha han har värsta skräckblandade förtjusningen över att kika ner genom staket när det är höjdskillnader. Jätteläskigt men ssssåååå omöjligt att låta bli. 
 Enza skulle också inspektera.
O vips fick ni iallafall en liten sneakpeak. En bokhylla kvar att montera men jag måste sova så jag orkar upp imorrn så det får bli fortsättning följer ...
 
Tittut säger kollohunden

Söndag kväll

Okej... jag har inte tittat på Farmen på jag vet inte HUUUR många år. Men ikväll råkade jag ha på tv:n OCH flipprade mellan kanalerna och fick se att Farmen precis börjat.
 
Jag har nu sett fram till första reklamavbrottet och jeeeezus säger jag bara. Jag har redan fått irritationskänslor i kroppen som heter duga. Jag orkar inte se mer tror jag. Människor som bråkar och har attitydsproblem. Nej fy. 
 
Jag har ett långtidsprojekt i övre hallen som jag börjat lite med de senaste dagarna. Jag köpte hem Billybokhyllor för bra länge sen men sen har de legat i sina kartonger fram tills nu när jag börjat montera ihop dem. Tanken är att göra iordning min läshörna där. Jag hade en hörna för flera år sen men sen har det bara blivit ett avlastningsställe för allehanda räsche. Men nu är jag på G. Sakta men säkert. En 40 cm bokhylla fick sin plats häromkvällen och ikväll skruvade jag ihop en 80 cm bokhylla. Det är den modellen som är 106 cm hög eftersom det är snedtak överallt där. Jag tänker inte lägga upp nån bild på det förrän det är klart eller längre gånget än just nu iaf. 
 
O nu medan jag skrivit det här så har jag hunnit se ännu en snutt av Farmen men när jag bara har det går i bakgrunden så står jag ut.
 
Just nu är det tvekampen och det är kunskap som är ämnet. Ja jäsiken... jag har haft alla rätt hittills... det har inte kämparna kan jag ju säga.
 

När man ...

 
 ... försover sig och blir en timme sen till jobbet. 
 
Det var ju bra att jag kunde kvitta gårdagens övertidstimme direkt med dagens försovning så var det borta ur världen sen då.
 
Stresspåslaget blev ju 0-100 på några sekunder när jag väcktes av telefonen och det tog mig en stund att varva ner när jag kommit igång att jobba fast jag var i fas på en gång. Min kollega som väckte mig tog mitt första jobb så jag slapp ha en halvtimmes eftersläp hela förmiddagen. Som jobbet flöt på sen så hade jag kunnat tagit det första besöket själv också. Men det är så svårt att veta i förväg. Igår flöt det inte alls på lika smidigt. Fast ändå var det inga stora besvär då heller. Men det drog ut på tiden. Någon var seg ur sängen, en annan hade fått en oförklarlig översvämning på badrumsgolvet ... 
 
Jag köpte lite vårfräscha blommor i fredags. Lite rosa piggar alltid upp. Inte direkt bästa ljuset vid fotograferingen men men. 
 
O så en bild på fina försynta Enza. Hon gillar inte riktigt kameran men ibland lyckas jag få en bild iaf.
 
 

hipp hipp

Idag fyller den här duon år. Ja de delar födelsedag. 
 
Varenda gång jag ser den här filmsnutten så blir jag lite fuktig i ögonvrån och det knyter sig lite i bröstet. De är så fina ihop och man ser verkligen hur bra de passade ihop. Som handen i handsken. 
 
Tyvärr fick rö'totten lämna för tidigt och är numera en änglahund. Men de allra vackraste går först säger de.
 
Grattis Stina på din dag önskar jag och kollohunden <3
 

sploff

Så här skulle jag se ut om jag var född till Shi-tzu. 
Så det är ju tur att jag är en sån ängel och alltid go o gla - kexchokla
Haha, ja jag är trött och har dålig humor. So sue me.
 
Nähepp, jag hade tänkt göra lite nytta idag. Försöka hitta köket kanske. Köksbordet behöver inte längre ha inläggsskivan heller. Borde jag ta bort julstjärnan också? Nej den kan få sitta ett tag till. Jag gillar den.
 
När jag kom ner i morse så hade soppåsen exploderat. Det var sopor över halva golvet. Eller så kanske påsen bara fick lite lätt magsjuka och spydde upp innehållet. 
 
Det var iaf vad kollohunden påstod. Och han har haft otur med saker som exploderar i sitt liv. Jag vet ett antal biabäddar som bara sådär "råkat" explodera lite. 
 
Siri har haft nattjobb i stallet. Hon skulle promt med ut i går kväll. Alla katterna skulle med ut med mig och hundarna. Den enda som stod vid trappen och ville in sen var Enza o de andra var osynliga fastän jag ropade och ropade. Ja Siri hade ju lyckats bli instängd utan att jag märkte det. Men jag tror inte det gick nån större nöd på henne. Hon hade hö och halm att sova i och säkert en och annan liten rådis att mumsa på. 
Tröttmössa deluxe idag.
 
Solen skiner idag från en blå himmel. Det känns najs.

Meen då

Jag hittade min ena joggingsko bredvid kollohundens plats i hallen.
Jag tror att nån hade tråååkigt ikväll och hittade på egen sysselsättning. 
 
 
 
 

pics

Bildbloggen är uppdaterad med flera inlägg. 
Bland annat ett gäng solnedgångsbilder 

V.4 fotochallenge

Okej, ljuset hann försvinna lite innan jag kom ut och kom igång med fotandet. Men det blev 142 bilder tagna ändå. De flesta bara skit förstås men det är ju det som är tjusningen med digitalfoto. Man kan slösa och ta mååånga bilder utan att det kostar något. Mer än tid förstås.
 
Den här gynnaren står inte stilla många sekunder. Det fanns HUR mycket som helst som skulle undersökas. Men mellan varven stannar han upp och väntar in mig och kollar av om jag faktiskt tänkt gå den vägen. 
 
Den här snutten skog hänger nog på en skör tråd. Den är väl perfekt mogen för avverkning när som helst skulle jag gissa på. Det gör mig så ledsen för snart finns det ingen gåvänlig skog kvar i mitt grannskap. 
 
En tall som står mitt i granskogen. 
 
En spade som står lutad mot en sten och väntar på bättre tider. Väntar på våren och nya grävuppdrag.
 
Jag städar aldrig mina rabatter på hösten. Nej jag låter alla växter stå över vintern och sprida sina frön och bli mat och skydd för små djur. Och så kan man fota fina motljusbilder med dem i förgrunden medan man väntar på bättre tider. Här är det ett kungsljus som står och sprider sina millioners trillioners frön för vinden medan vi alla väntar på våren. 
 
Temat för alla bilderna är såklart STÅ (stand). 
 
Medan jag gick runt och letade motiv till temat så ploppade såklart en melodi på temat upp också.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

drömmar

Jag har drömt. Massor. 
 
Jag somnade på soffan igår. Blev liggandes där halva natten. När jag vaknade till så var tv:n fortfarande på. Konstigt med tanke på att den brukar slå av efter en viss tid om man inte petat på fjärrkontrollen. 
 
I alla fall så har jag slarvat i natt med sömnen. Sov dåligt på soffan, varvade med titta på tv för självklart var det något riktigt "bra" som jag bara var tvungen att se, sådär missinassen. Ja gamla CSI från början av seriens varande med Grissom och Sara. Castle som också var från begynnelsens tid. Cold case och slutligen One tree hill.
 
Jag drömde så konstigt sen. Nästan så jag så här i vaket tillstånd blir lite orolig och tänker att något kanske hänt. Jag drömde först att jag var hemma hos morsan. Jag drömde att jag sov och drömde. Jag var så trött att jag hade svårt att hålla mig vaken och jag hade svårt att se saker som de var och inte som drömskepnader av saker. Till exempel var kollohunden med helt plötsligt. Han hade släppt ut sig själv i trapphuset och stod och skällde och störde grannarna. Men jag hade svårt att se honom. Jag visste ju att det var han men han såg inte ut som en kelpie. Nej han såg ut som en tollare. Och det var inte vilken tollare som helst. Nej det var ju den tollaren han växte upp med. Jag fick kämpa med blicken för att få honom att växla tillbaka från en gyllenröd hund med böljande vågig päls och hängöron till en brun släthårig hund med ståndöron. Sen helt plötsligt slog det mig att jag inte hade den blekaste aning om HUR jag tog mig dit. Och jag hade inget koppel till hunden heller. Och hade jag verkligen gått med honom lös från parkeringen? Jag mindes inte. Där vaknade jag på riktigt och insåg att jag låg och sov i soffan och att det säkert var därför jag drömde tok och så gick jag upp o la mig på riktigt i sängen och sov nån timme till. Tills det var dags att skjutsa sonen till bussen. Sen la jag mig igen och fortsatte sova och tydligen fortsatte jag drömma också. Jag har fortsatt att drömma om morsan. Eller hon har varit med i drömmarna fast inte hela tiden i fokus. Men hon drack alkohol. Och min mamma dricker inte alkohol. Hon är absolutist skulle man kunna säga. Pga sin tro. 
 
I alla fall så reagerade jag på att hon drack i drömmen. Och jag undrade vad som var fel. 
 
Men å andra sidan har säkert tv-tittandet färgat drömmarna för flera av avsnittena handlade om just familj och då specifikt mamman i familjen.
 
Csi hade hand om ett fall där de hittat en död kvinna i en fontän efter en fest grannar emellan. Grannar som tydligen hade swingersfester lite nu och då. I Castle kom huvudpersonens exfru tillbaka till stan och tog med sig dottern ut på shoppingrunda. Cold case handlade om en familj där mamman var demenssjuk och villat ut sig på en kyrkogård och hade ett gammalt urklipp i handen. Det visade sig vara hon som mördat sin man i galet raseri för många år sen och sonen hade hjälpt henne att dölja mordet. och slutligen One tree hill där Haleys mamma berättar för sina döttrar att hon har obotlig cancer och kommer att dö. 
 
Nåväl. idag skiner solen. Jag skulle behöva vara ute lite grann och få sol på mig. Men det är plusgrader ute och jordens jäkla isgata på min gård. Och den lutar åt alla håll och kanter så det är inte det lättaste att förflytta sig. Men jag också sonalyckan var o shoppade igår. Han behövde nya träningskor för inomhusbruk och jag behövde köpa hem bromsbackar till min bil. Bromsen har fastnat på så det låter för jäkla illa när jag kör. Exet (herr J) har lovat att hjälpa mig fixa det där och det behövs göras snarast möjligt. Innan hela oket går sönder. Så planen är att imorgon ska det ske. 
 
En annan sak som också fick följa med hem igår var dubbar till skorna. Så jag kanske skulle premiäranvända dem och faktiskt få den där solen PÅ mig. Och har jag dubbar på skorna så kanske jag törs ta med mig kameran också och fånga något precis där och då. Jag har ju två fotoutmaningar att fånga bilder till. Dels Gemsweeklyphotochallenge där veckans ord är STÅ. Och 365 foton där jag har 363 bilder kvar att lägga upp.
 
 
Roligare än så blev det inte just nu. 
 
tjipp tjipp

O'boy

Jag har anmält min bildblogg till fotoutmaningen 365 foton. Där man under ett år ska lägga upp i snitt en bild om dagen efter en lista på ord. Man väljer själv i vilken ordning och man behöver inte uppdatera en gång om dagen. Man kan ta 10 bilder på en dag om man vill det och sen göra uppehåll ett par dagar. 
 
Här kan du se mitt senaste inlägg. Jag har bara hunnit med två än så  länge men året är långt så jag hinner nog ikapp. 
Nu ska jag alldeles strax natta mig själv efter ett kvällspass på jobbet och nervarvningen sen jag kom hem. Skåpen och lådorna gapar tomma här hemma så det blev en kopp O'boy och två knäckemackor med ost och i morgon är jag ledig och tänker därför försöka komma iväg och handla hem så det finns lite mer att välja på. Osten tog slut, mjukbrödet är slut, mjölken är det snart bara slut kvar på också.

Mina små bastarder

De är för goa. Idag när jag var in till hönsen och pysslade så flög ganska omgående en av pycklisarna upp och satte sig på mitt huvud. Detta för att tuppen är ganska hård på dem och jagar undan dem när han får chansen. Nu har de gott om utrymme att röra sig på och även gömma sig på eftersom de alla fick flytta in i stallet under min semester så det är ingen större fara för dem och nu får de gå kvar ett tag. Pållarna går ändå ute på lösdrift för det mesta. 
 
Bastarderna som jag kallar dem. Då de är komna ur Sabelpootägg men tuppen som befruktat äggen är Hedemora till 99 % säkert.
Så här såg det ut. Oborstad och trött är jag men det är ju så jag ser ut när jag går runt här hemma. Kommer nån oförhappandes upp på gården så är det såhär de möts. 
Ja, förutom att jag oftast INTE har höns på huvudet. MEN det händer som sagt var. Haha. Jag bjuder på den. 
 
När jag fixade med hästarna så hade nån av dem lämnat ett litet kärleksbetyg.
En isklump från en hästhov i formen av ett ishjärta. Naaaw, älskar er också pållar.
 
Och fjant var med såklart.
Han är alltid med på ett hörn. Man ser tydliga spår efter hans klåda. Det är inte bra än men vi kämpar på och jag tror det är bättre. Han ska bara äta sitt foder och inte en massa annat jox. Kollohunden har andra åsikter om hur viktigt det är med kontinuitet och exklusivitet. Senast igår käkade han hästbajs. Men de äter iaf inget konstigt. Bara hö. Längst ner i bilden i vänstra hörnet ser man rester av någons raidande ur en lämnad soppåse på trappen. Jag säger inte att det är fjant som gjort det. Det kan lika gärna vara gammelman eller räven. Blir bara så mycket mer extrajobb när man trött bara slänger påsen på trappen och ska ta den "sen". Och så hinner nån annan före.
 
 

Solsken och dagligt bröd*

Den här tuppmössan fanns att köpa i souvenirbutiken vid Teide. Jag köpte den inte. Dels för att det var en barnmössa i storlek och dels för att det inte stod något pris på den. Och jag orkade inte gå och fråga.
 
Från tuppmössa till kycklingar.
 
De små pycklisarna som bodde inne under en månads tid före jul har fått flytta ihop med de andra hönsen jag har. Men de är så roliga för de är inte alls lika rädda och ska springa bort från mig när jag kommer. Nej istället kan de stå och nästan tjata om att få bli plockade med. Den här parveln snubblade jag på när jag skulle ge dem mat. O så nöjd hen va när jag plockade upp den och vi fick prata lite. Blandning Sabelpoot och Hedemora eller Islandstupp. De är redan nästan lika stora som mammorna sina och jag misstänker att de växer lite till. 
Tyvärr klarade sig inte den lille renrasige Sabelpooten. En dag låg den bara död i ströet. Trist för det var en fin liten krabat.
 
Jag fick ett litet ryck med vårkänslor efter jobbet. Passade på att plantera något som stått i vas sen i höstas och som slagit rot. Nämligen kärleksört. Det är väl en tacksam blomma om något. Lätt att föröka, bara att bryta av en stjälk och sticka ner i jorden. Eller ställa i ett glas med vatten och vänta.
Jag ber om ursäkt för de riktigt usla mobilbilderna. Tror att det ändrats nån inställning i sparakvalitet. 
 
I maj har jag bokat in en kurs i att lära mig slipa knivar (och yxor, saxar, liar ...). Kan vara bra att ha den kunskapen. Jag vill ha mina köksknivar riktigt vassa. Och en vass yxa är också bra att ha när man bor som jag gör. 
Tyvärr hittade jag inte Fred Åkerströms version på youtube och det är den jag hör i mitt huvud. Mormor hade den Lp-skivan och ibland kan jag sakna hennes skivsamling med gamla godingar.
 
* rubriken är tagen från en textrad i låten.

Jo för så är det

Fördomar, generalisering. Låt oss fortsätta på ämnet om vad folk tror och hur det egentligen är. Jag skrev om äggfärger och färg på hönans fjädrar igår som alltså INTE är så enkelt som att vita höns ger vita ägg och bruna höns ger bruna ägg.
 
När jag var med min far på semester så upptäckte jag att han definitivt är en fördomsfull människa. Jag vill inte påstå att jag är fri från synd jag heller men kanske aningens lite mer öppen i sinnet än han iaf.
 
Bögslunga var ett ord jag definitivt hade glömt bort i min vokabulär. Men han konstaterade snart att det kryllade av bögar på det där stället. Sista dagen när vi satt och väntade på bussen som skulle ta oss tillbaka till flygplatsen så frågade jag honom om han verkligen trodde att det var så enkelt att se vad folk har för sexuella preferenser. Jorå, det var så de kommunicerade till varandra att de var lagda åt det hållet. Hmmm, nja, nuförtiden har man internet till sånt, svarade jag utan att egentligen tro att han förstod vad jag menade. 
 
Och så berättade jag att när jag var ung (yngre) så sades det att när en kille tog hål i endera vänster eller höger örsnibb så visade han att han var bög. Ena örat betydde bög och andra örat betydde straight. Problemet var väl bara att i vår lilla stad kunde t ex vänster öra betyda bög medan i Stockholm kunde det vara höger öra som signalerade samma sak. Jag sa att jag inte mindes exakt vilket som var vilket men principen ... Och var det då på det viset så kunde ju aldrig en stackars kille åka till en annan stad utan att riskera att bli feltolkad.
 
Nu är det ju så vist i universum att vissa straffar Gud direkt. Så när vi var på flygplatsen och skulle gå igenom säkerhetskontrollen gissa vem som blev utplockad att testas för narkotika? JO, min far. Anledningen? Enligt min bror så har de för vana att ta in personer som bär en keps. För det vet ju alla att kepsbärare är skumma typer.
Sant eller inte? Min bror hade pratat med någon kompis om detta bara dagen innan vi åkte hem. 
 
Haha, ja iallafall var det rätt roligt att han fick smaka lite på sin egen medicin. 

playan

Bildbloggen uppdaterad med ännu ett bildbombsinlägg.
 
Bland annat bilder på den här luftakrobaten.
Han höll på med olika slag och sparkar och voltade runt där på stranden så vid ett av hans ryck så tryckte jag av en serie bilder. Jag tror att han såg att jag stod o tittade på honom och att jag hade en kamera i handen. Det kändes  nästan som att han ville att jag skulle fånga det på bild. 
 
Vi var ner till den här stranden som heter Playa Jardin en dag. Det är egentligen typ fyra stränder som sitter ihop med sten emellan. Och i direkt anslutning till stranden har de gjort iordning en riktigt fin park att strosa runt i, med barer och restauranger strategiskt utplacerade. 
Den här bananklasen växte vid restaurangen vi åt vår lunch vid den dagen.

Villfarelse

Jag är med i olika grupper på facebook. Allt i från hönsgrupper, inredning till köp- och säljgrupper och språkpoliser. Nyss slängde någon in en fråga om äggfärg för hon hade fått lära sig i en matgrupp att vita ägg kommer från vita hönor och bruna ägg kommer ifrån bruna hönor. Så enkelt är det ju inte. Jag trodde också på det, när jag var liten och inte hade lika mycket onödigt vetande som jag har idag.
 
Och så kan det väl kanske få vara då. Personer som köper sina ägg och är nöjda och glada bara de smakar gott kanske inte bryr sig i vad hönan hade för färg på sin fjäderdräkt. Men jag tycker att det är galet illa när en äggproducent går ut med villfarelsen att det är på det här viset. Min gökfärgade blandhöna Ebony värpte ju militärgröna ägg och förvisso blänkte de svartvitrandiga fjädrarna lite i grönt och blått men borde inte äggen ha blivit randiga om det var så enkelt?
Ebonys ägg var dessutom turkost blåa på insidan av skalen. Precis som alla blå, turkos och gröna ägg är. De bruna har bara sitt färglager utanpå liksom. 
 
Vad kan man annars pyssla med en lördagsafton än att få nörda loss med sitt onödiga vetande och likt Sheldon Cooper få utbilda de obildade. Haha
 
 

Trött på mig själv

Ibland blir jag bara såå trött på mig själv.
 
Innan jag åkte på semester så fick jag hem räkning på fordonsskatten. Den skulle va betald den 20:e. Varför VARFÖR såg jag inte till o betala den på en gång då för då? 
 
Nä istället tänkte jag att det kan jag göra när jag har kommit hem igen.
 
Sååå vem har en oskattad bil från och med imorgon? Jo JAG. 
 
Suck.
 
Jag HAR skickat iväg betalningen nu. Men den landar ju inte hos transportstyrelsen förrän nästa vecka.
 

Röd (del 2)

Att jag glömde den här bilden till temat "röd" förstår jag inte. 
För rödare än såhär är svårt att bli. Och så här röd blir man efter ett par timmar i jordgubbslandet på en självplock tillsammans med favoritfastern. Och det är sånt som kanske ploppar upp i minnesbanken om 20 år, att hon minns hur hon och jag var på något ställe där man fick äta HUR MYCKET jordgubbar man ville.
 
För att se andras tolkningar på temat "röd" i fotochallenge klicka här.

djurparksäventyr

Bildbloggen uppdaterad med ett första inlägg med bilder från besöket i djurparken - Loro Parque
Träffade en släkting. Visst är vi lika? ;)
 

Forge ahead

För ett par veckor sedan när jag var rastlös och ville ha något att utmana hjärnan med så hittade jag en sida med pusselspel. Ett spel heter Bridge där man ska förbinda olika punkter med rätt antal broar allt utifrån vad det står för siffra.
 
Iallafall så ploppade en textrad upp i bakhuvudet. Jag har inte kunnat släppa låten men hur jag än letade så kunde jag inte komma på vilken låt det faktiskt var. 
 
Till slut fick jag krypa till korset och fråga exet. Jag hade bara en textrad men jag mindes den inte helt rätt. "Burn those bridges" hade jag för mig att de sjöng. Nästan rätt då det är "burn the bridges". Men har ni nån aning om exakt HUR många felaktiga låtar man hittar utan att hitta rätt låt? Många.
 
 
 
 

Röd

Gemsofmylife weekly photochallenge vecka 3 är temat RÖD.
 
Sorry för mer spam av bilder från min resa ...
 
Jag har nog aldrig ätit så mycket fisk som jag gjort under den här veckan.
Det finns lite rött med på tallriken. Och fisken var riktigt god. Den här krogen gick vi till två kvällar i rad. Farsan kallade honom för "gubben" fastän han själv var äldre än krögaren. Förvisso inte allt för många rätter på menyn men som en viss Gordon Ramsay lär ha sagt (enligt farsan) så är det bättre med ett lite mindre antal rätter som man gör bra än många som man gör dåligt. 
 
En bougainvillea som förvisso inte är rödRÖD men orangeröd duger väl? Jag gick längs en gata där de hade sopat ihop blomfnaset som ramlat på gatan och fyllt flera sopsäckar med bara färgglada hyllen från bougainvillea. Tänk så vackert. Drivor av färgglada blomblad på gatorna.
 
Tänk så mäktigt att se det vi har som krukväxter växa hejvilt och tuktade med häcksax. Just den här hibiskusen slapp växa som häckväxt och fick stå som solitär.
 
 
För att se vad andra bloggat om ordet RÖD kika in här
 

Teide nationalparken

När jag satt där uppe på 2000 meters höjd sisådär och över molnen så fick jag den här låten i skallen. 
 
Och nej, det går inte riktigt att fånga exakt hur mäktigt det var. Man måste nog uppleva det på plats. Jag åker gärna dit en gång till. Men då med annat ressällskap (eller ensam) och fotvandrar, mediterar och kontemplerar.

bildbombslänkar

Nu är en första bildbomb upplagt i bildbloggen. Bara bilder, ingen text.
Del 2 finns upplagd nu. Det tar ju en stund att ladda upp bilderna eftersom de är i lite större format på bildbloggen.
Och slutligen en del 3. Resten får komma en annan dag. För jo, jag har ett antal bilder kvar. Hahaha
 

2X4=8

Den här bilden är jag så ledsen över att jag inte lägre har kvar i original. Den försvann på nån kraschad dator. Jag har bara den här lilla tumnageln.
 
Iallafall är det ekorrkorn och ettårig brudslöja invid en sten. Det var det årets bästa plantering. 
 
Jag kom att tänka på den när jag var in och kollade Toves blogg och hennes första inlägg till Gemsweeklyphotochallenge
 
Jag ska snart försöka sätta mig och ladda över bilderna från kameran. Två minneskort à 4 GB. Och sen kan det hända att jag bildbombar bara lite granna. ;)
 
 

Live and love your life

Hemresedag. Det ständiga bekymret att få vikten och platsen på rätt ställen. Glad att jag har en hårdskalsväska iallafall. Så får vi se vad som klarat sig genom all rough  bagagehantering när vi kommer hem sen. 
 
Hade velat ha allt ömtåligt i handbagaget men si, den gubben gick inte viktmässigt. 
 
 
Inget är som väntans tider. Ångesten får så bra chans att dansa på min själ då. Blah. 
 
 
Vi var på en riktigt fancy restaurang igårkväll. Vinkylare vid bordet och allt. Kyparen snörpte på munnen åt farsans beställning vitt vin och en cola. Det slutade med att jag fick provsmaka vinet och godkänna, eftersom farsan säkert hade förstört smaklökarna med colan. Han sa nåt om cola och nickade åt hans håll iallafall. 
 
Hur som helst. Älskade mottot han hade vid kassan. 
Sanna ord och tänkvärda ord.
 
Mitt nya motto för 2017. Ska bara sparka ångesten nånstans där solen aldrig lyser så blir det bra. 
 
Tjipp tjipp så hörs vi när jag är på svensk mark igen. Såvida jag inte får ett infall att blogga vääldigt snart igen.

Spagettiwestern

När man befinner sig högt upp bland bergen kring Teide så får man perspektiv på tillvaron.
Jag sitter högt uppflugen på en klippa där kanske nån statist i en spagettiwestern blivit skjuten och rasat ihop. 
 
Man ser var lavan en gång rann fram och täckte allt i sin väg. 
 
"I'm on top of the world" spelas i mitt huvud.

-Himmel-

Veckans fotoutmaning är himmel.
 
Hela veckan har jag haft utmaningen i bakhuvudet. Men det får ändå bli den här bilden tagen ovanför molnen där temperaturen låg på -50°C utanför planet.
 
För att titta in hos andra som tolkat utmaningen klicka här.
 
Bonusbild: 
Under en palm
 

Life (söndag)

People travelling to paradise ending up in hell.
Om man väljer skygglapparna på så ser man bara vad man vill se. Men bakom buskaget ligger en uteliggare och sover. 
 
Turistort eller inte. De må försöka hålla fasaden uppe men det spricker upp små små sprickor där verkligheten lyser igenom och med sina vassa klor river fula infekterade sår. 
 
Realitycheck  - done
 
Jag tog en promenad by myself på fm. 
Plockade stenar (undrar vad det är för sort btw) och gick i strandkanten o letade snäckor, fotade blommor och såg på livet som pågick runtomkring mig.

Lördag

Större delen av dagen har tillbringats här. Först på förmiddagen med en bok. Och en stund på eftermiddagen i poolen och sen i det sista av solen innan den snodde runt hörnet av huset till höger. Kanske att något lite av solen färgade av sig på min blekfeta lekamen. 
 
Nu är iaf boken utläst. I teorin en spännande bok men mest bara en besvikelse i slutänden. 
 
Den här fulingen kostade skjortan. God var den men dyr. 18€ är lite mkt för en lunch kan jag tycka. Så kan det gå när man inte frågar om priset innan. 
 
 
 

Playan

Havsbadet avklarat.
 
Ett dopp i vågorna och sen upp igen. 
 
Havet ville ta mig kvar. Att stå pall för inkommande vågor var en sak men när vattnet drog sig ut igen så ville det ha mig med.  
 
Playa de jardin.
 
Underbart vackert. Blommor och palmer. 
Bougainvillea som formklippta häckar. Julstjärnor som träd. 
Snart dags för kvällsmat. Igårkväll hittade vi en kvarterskrog alldeles runt hörnet. Det blir nog dit vi styr kosan ikväll också. Men jag skippar kaffet. Beskt som vore det bryggt av lava. Möjligen att jag kan ta en irish coffee om det kniper.
 

Loro parque

Dagens utflykt 
 

På en ö i Atlanten

 Efter en kylig morgon kom solen och värmde lite. 
 
Vi tog en promenad mot stranden.
Sandstranden med sand svart och kornig som kaffesump. 
 
 Sen styrde vi stegen mot strandpromenaden. Tittade i en souvenirbutik och tog en fika i solen.
 
 Blev uppvaktade av gatuförsäljare som alla ivrigt ville ha våra pengar.
 
 Jag blev alldeles för kär i det här lavastens-och korallarmbandet för att riktigt kunna säga nej tack trovärdigt. Prutade för dåligt men fick ett magnethals/armband med på "köpet".  
 
Vi fortsatte vår promenad mot en gammal försvarsmur. 
Jag tog en selfie med en fiskarflicka innan vi tog lunch. 
 
De här kärlekslåsen fanns vid en mur. Det gröna graverade hänglåset var så romantiskt. Gissar att de förlovade sig där just då, eller nåt.
 
På eftermiddagen tog vi en till promenad till sandstranden. 
Vågorna gick högre nu kändes det som. Jag letade skatter bland stenarna. Fann både slipat glas och släta stenar. Passar jag mig inte får jag betala för övervikt på vägen hem. Haha
 
 I en liten kyrka fanns den här julkrubban.
 
Palmer, palmer, palmer ...
 
La upp den här bilden på fejjan och skojade om att skoghuggaren lämnar stubbar efter sig överallt och att han smugglat med sig Jonsereden i handbagaget.
 
Vi avslutade med att fika på "Cafe de Paris" innan vi styrde stegen hemåt igen.
 
 Kvällen har tillbringats på hotellrummet. Jag har läst och farsan sovit den schletnes sömn. Han fryser o undrar om han ska bli sjuk. Huhuh. Nåja, inte ta ut oro och sorger i förväg. Isåfall är det ju tur att resebolaget finns. 
 

G'natt

Vaknade o trodde det var morgon men icke.
 
Midnatt bara. Haha
 
Kvällsmaten bye bye. En nattmacka o så ner i bingen igen. Men under täcket och på riktigt nu då. Mera trött så tror inte sova blir nåt problem.
 
Imorgon en ny dag. Jag hoppas på okej väder. 
 
Obligatorisk flygbild.
 
Over and out

Framme

Utsikten från hotellet lämnar nåt att önska. Men men ...
 
Det var hur najs väder som helst vid flygplatsen. Det är mindre najs väder här i norra delen av ön. Känns som regn i luften. 
 
Vi har gått ett varv runt kvarteret och shoppat frukostgrejer. Nu ska jag nog slumra en stund för det blev ingen sömn inatt och ytterst lite sömn på planet. Extra benutrymme hjälper föga mot obekväm flygplansstol. Huvudvärken har knackat på och stigit in. Helt oombedd.
 
Jag vet inte om det var nödvändigt eller om piloten bara ville showa. Men nedstigningen var riktigt obekväm. Trycket i öronen och bihålorna gjorde att man kände sig riktigt off. Nästan varenda unge på planet skrek och grinade för att det var så obehagligt o de förstår ju inte vad som händer heller. 
 
Jag har inte flugit många gånger men de gånger jag HAR flugit så har piloten fått applåder så snart hjulen nått landningsbanan. Men icke idag. 
Jag fotade planet genom rutan inifrån terminalen när vi skulle åka.

Meeen så B

När man plötsligt inser att domningarna i händerna och fötterna beror på att det slarvats med B-vitaminerna ett tag.
 
Skärpning.
 
Jag har haft tungsvedan ett tag igen också. Och den där knasigt oroliga magen. Nu insåg jag att fingertopparnas sveda beror på nervpåverkan pga B12-brist. Jahopp, då hjälper det inte HUR mkt jag smörjer o smörjer för det är inte det som är problemet.
 
Trött på mig själv är bara förnamnet.
 
Det är fingrar på bilden. Mindre glada fingrar just nu. 

snurra min snurra

Dagens investering - kaminfläkt.
Medlemspris på Clas Ohlson 599:- fram till i morgon. Normalt sett kostar den 400:- till, alltså 999:-
 
Jag satte mig ner och gjorde en beställning på två stycken direkt efter nyår men något måste ha gått knas för beställningen finns inte och nu går finns den inte längre att beställa online (slut på lagret). Alltså var jag tvungen att åka och fysiskt köpa den i butik. Jag hade ju tänkt spara de kronorna till resan o ta paketet på faktura så länge.  
Det var väl en anledning med att det knasade också. Den funkar iallafall. Värmen som annars skulle ha samlats i taket ovanför kaminen sätts nu i rörelse ut i rummet. Och kanske att jag kan spara in nån krona på uppvärmningen i slutänden. Om rummet värms upp jämnare så kanske jag kan ha nån grad lägre temp o ändå tycka att det känns okej.

Tillåt mig småle

Hahaha fyrverkerier alltså... okej då vet jag. 

Smile

Jag hittade en blogg med fotoutmaningar. En per vecka. Första utmaningen för 2017 och första för mig blir vecka 1 - leende.
 
Min brorsdotter på studsmattan i somras. Hon log när jag fotade henne. Jag ler i hjärtat när jag ser henne. 
 
En suddig kollohund som definitivt log när han busade runt med pinnen i munnen.
 
OM man har svårt att hitta leendet så kan man följa min enkla instruktion här nedan.
 
 
 
 

Trettondagen

Ordningen återställd. Värmen är tillbaka på lite mer normala siffror. Både inne och ute. 
Jag parkerade mig på soffan i natt och sov under täcke och filtar. Dels för att kaminen står där inne och alltså bättre värmekälla än i sovrummet och dels för att då kunde jag ställa klockan på ringning under natten och gå upp och peta in en pinne i brasan (ja i köksspisen alltså). Sen hade jag tre  värmekällor som låg på och omkring mig för att ytterligare ge mig lite värme. 
 
Man blir galet trött av att frysa. Jag sov länge på morgonsidan. Det kom en hund och försökte tigga om utgång men jag orkade inte kravla mig ur täcket och filtarna och släppa ut. Han gav upp och la sig igen tills jag till slut vaknade till och gick upp.
 
Jag hade tur för rören till övervåningen höll sig utan att frysa. Så nu är det bara att fortsätta nöta på med att tvätta det som ska med på resa. Och lite annat också förstås.
 
Och så är det söndag fast det är fredag. 

När det är varmare i kylskåpet än utanför ...

När jag kom hem ikväll så stod ytterdörren på vid gavel.
 
Inte bra.
 
Aldrig bra.
 
Än mindre bra när det är -22°C ute.
 
Inomhus var det 3°C enligt pelletskaminen i vardagsrummet. Kökets termometer var frikostigare med värmen o sa 4.6°C.
 
Tjohoo så lagom glad jag blev.
 
Det här var vid sextiden. Jag fyllde i mer pellets i kaminen som slocknat och tände upp den. Sen kollade jag vattnet så det inte hade frusit. Eftersom brorsan var chauffören när vi hämtade hö o han skulle hem för att senare åka o jobba nattpass så kunde jag inte mkt mer göra just då. Min bil stod kvar i stan.  När jag kom hem vid 22-tiden så hade värmen gått upp med hela 7 grader och pelletskaminen flåsade alltjämt. 
 
Nu en timme senare är det några grader till varmare inomhus. Yttertemperaturen har dessutom sjunkit ytterligare några grader och termometern visar -24.5°C.
 
Jag gissar på att det blir en svår natt under dubbla täcken och frippla filtar (tre fyra stycken sisådär).
 
Endera har sonalyckan inte stängt dörren helt när han gått in och ut eller så har gammelhunden  släppt in sig själv. Kollohunden var med mig så han är helt oskyldig. 
 
Blommorna i hallen är rätt frostskadade o förlorade. Vattenskålarna hade frusit. Nu ber jag en bön för att rören upp till tvättmaskinen på ovanvåningen har klarat sig. De går nämligen inuti den vägg där kollohundens vattenskål står. 
 
Det är roligt nästan jämt.
 
 
 
 

ready or not, here I come

Universum vill säga mig något med datumet 10 januari.
 
Först var det mötet vi skulle ha med budgetrådgivaren. Och så resan som min far behövde ressällskap för och nu ikväll när jag vittjade brevlådan och fick en kallelse till läkaren så var det såklart också 10 januari. 
 
Vi var och ändrade namn på biljetten idag. Så det är väl bestämt att jag ska åka med nudå. Jag kunde ändra mötet till dagen innan. Chefen sa OK. Försäkringskassan var knepigast att få tag på men reglerna har ändrats så man behöver inte längre ansöka för att få åka på semester inom eu fastän man är sjukskriven. Men jag var in på servicestället i stan och pratade med en kvinna där och hon ringde upp och kollade med min handläggare (eller kanske min förra handläggare) och det var inga problem.
 
Herr J kommer att bo här och skjutsa sonalyckan till o från bussen och passa djuren. 
 
Jag kom på ikväll att det kanske kunde vara bra att börja packa lite smått nudå. Och plockade fram passet och kollade att det inte hade gått ut. Ja man vet ju aldrig, datumet kunde ha ändrats sen sist jag kollade... hahaha. Sen skrev jag ut resebevis från hemförsäkringen och så skulle jag leta reda på det där sjukförsäkringskortet. Ja då hittade jag inte det. Snacka om paniken som uppstod. Jag hade det ju när jag åkte till Grekland i höstas. Till slut efter att ha plockat ur ALLA korten ur plånboken 5 gånger så låg det bara där. Rakt framför näsan. Tssss
 
I morgon ska jag jobba. Sen ska jag också ringa försäkringskassan och berätta hur jag tänkt lägga upp mina dagar när jag går upp i tid. Annars får jag ingen ersättning tydligen. Sen måste jag ringa och ändra läkartiden. Gnngh!! Just ja, sen ska jag ringa vetten om kollohunden också. Sen efter jobbet så ska jag hämta hö hos min farbror. Jo, jag och farsan var dit idag och fikade men det var ju inte så bara o slänga in en rundbal i bakluckan på bilen direkt. Allt för att mina djurskötare (sonen och exet) ska kunna sköta djuren så lätt som möjligt. Hö på logen, samla alla övriga lantdjur i stallet (de 4 hönorna och en tupp som är kvar + 5 kycklingar och en kanin). Hönsen får flytta från hönshuset till stallet och bo i kaninens sommarbur som inte är nån liten bur och de bodde där i somras TILLSAMMANS med kaninen. Nu är kaninen inhyst i annan bur under vintern och kycklingarna har sin egen lilla kuppe (Hasse o Tage - guben i låddan) strax bredvid. Enklast möjligt tänker jag. 
 
Men kanske att 2017 har lite roligare saker att bjuda på än vad 2016 hade iallafall då. 
 
Förutom resan som kom hastigt och lustigt så har jag anmält mig till körsång i vår sen och i april ska jag dels åka båt med en kompis och lyssna på bra musik och dels ska vi gå på konsert och stå så långt fram vi bara kan i publikhavet till Ghost. Sen minns jag inte för stunden om jag har något mer inbokat på agendan men det kan väl räcka för de första 4 månaderna?
 
2017 SKA bli ett bra år. Och hör sen. 
Jag blev såklart tvungen att kolla in vad det datumet har för betydelse inom numerologin. 
 
Adderar man alla siffrorna i datumet så får man till slut en trea. Och räknar man ihop 2017 så får man siffran 1 (2+0+1+7=10, 1+0=1).

Kaffe

Kaffe hos farbror Bernt. Nalle ville förevigas.

När man ...

När man somnar i soffan framför tv:n och vaknar på tok för sent och inser att man måste pallra sig ut och skotta undan snön som vräkt ner hela kvällen. 
 
Inser att det kommer att va ogjort i morgonbitti igen eftersom det fortfarande snöar. Men just därför behövde jag få undan det här lagret. 
 
O nu gonatt. 

R U nuts?

Låt bli att slicka på nötterna.
 
Ja det var vad jag sa till katten. Och sen hörde jag hur det lät och skrattade för mig själv.

Ursäkta mig men kan jag få komma in?

Alltså den där kollohunden ... 
Han har lite problem med halvstängda dörrar. Ibland iallafall. Dörren till toaletten lärde han sig snabbt att kränga upp med nos och kropp för att komma åt godislådan (kattlådan) så där monterade jag en sån där stormhasp som ska vara till fönster. Då kan katterna komma in men inte han. 
 
Man ser tydligt på de här bilderna att det är något som irriterar i kroppen. Han har såna blemmor på nosen och vid ena ögat. Jämfört med den här bilden tagen för bara någon månad sen.
Jag försöker förtvivlat leta i mitt minne vad som kan ha orsakat reaktionen. Nu vet jag att igår fick han ett tuggis av matte när han var med mig till jobbet. Det var bara ett hörn kvar men han satte ju i sig det rätt snabbt. Och jag har ju gett en hel del tuggben ett tag. Skulle ju kunna vara så enkelt? Ihop med att jag fick fel smak på torrfodret näst sist jag köpte en säck. Istället för kyckling blev det kött. Iaf, tillbaka till tuggiset igår, han var oroligare i kroppen igen igårkväll så kanske. Man märkte att något störde/killade för han skakade sig och kliade armbågarna. 
 
Eller så är det bristen på kattskit som gör obalansen (haha man måste ju få skoja).
 
Tillbaka till bildserien med den halvstängda dörren ...
Förnedringen när en katt satte sig i vägen också. OCH en fotande mami.
Ja, jag blir bara så varm i hjärtat när jag ser att det inte är några som helst problem mellan katterna och hundarna. Mina första katter var inte vana med hundar och då skapade det en obalans där katterna fäktade för sina liv så fort en hund kom närmare än 1,5 meter. Och hunden gick i försvar mot vassa klor såklart. Det var min första egna hund då också. Lukas, en omplacering som kom hit när han var 6 år. Svårt att lära så gamla hundar att sitta lugnt och ignorera katterna. Jag var ung och dum(mare). Men att ta över en sönderstressad "rondellhund" ... ja ingen enkel korsning där inte utan 5 raser. Schäfer, labrador, bordercollie, drever och dvärgpincher hade de lyckats klämma in i en o samma jycke. Den stackarn kunde inte bara ligga stilla inne och vila. Han låg och vibrerade som en motor hela tiden om man inte stängde in honom i ett hörn.  Man ska ju kunna säga åt sin fyrbenta vän att nu händer det inget mer så gå o lägg dig en stund och så gör hunden det. Hunden ska ju kunna få koppla av ifrån att ständigt ha kontroll på allt och alla omkring den. 
 
Nåja, jag lärde mig massor och fick en del insikter till nästa hund som blev Ricko. Också en omplacering men så mycket yngre och en helt annan inställning till livet.
 
Hmmm se där ja, helt plötsligt blev det ett helt inlägg om en hel massa hundar. Och katter.

-

Fastnade framför tv:n och har sträcktittat sen Ivanhoe typ. Bara en massa filmer som petat på gråtnerven. Så då passade den här rätt bra. 

Nytt år, nya äventyr, nya vedermödor.

Jahopp... 
 
Tänk att allt ska samlas samtidigt då. HaHAA
 
Farsan var över nu för en stund sen. Jag låg parkerad i soffan framför Ivanhoe så hörde honom inte först. Iallafall så ville han höra med mig om jag ville haka på till Teneriffa om en vecka. Han bokade det i somras/höstas men den som skulle åka med ursprungligen är inte längre med i bilden och den reskamrat han hade frågat sen har visst åkt på lunginflammation eller nåt sånt. 
 
Ja det hade ju varit trevligt men för det första måste jag kolla med chefen och försäkringskassan. För det andra så just det datumet som avresan är så har jag och exet inbokat med kommunens budgetrådgivare. Ett möte som varit inbokat sen 15 november. Och det var första tillgängliga tiden hon hade. Det mötet blev ju inställt i september och sen bokade vi inte nytt möte förrän i november. 
 
O så har vi den lilla krumeluren med djuren. Inte bara att man kan släppa allt och åka när det är dåligt med familjemedlemmar hemmavid som kan sköta djuren. 
 
Ja som sagt var.... vem sa att det skulle vara lätt alla gånger. 
 
Och min ekonomi har inte utrymme för en endaste kronas utsvävningar. Det är en lägenhet med självhushåll eller äta ute och ja, det kostar ju också. 
 
ödets ironi eller? 
 

Gott Nytt År 2017

2016 är över. 2017 är här. 
 
Ett nytt år. Fast egentligen borde det inte betyda nånting alls. Varenda dag är ett oskrivet blad tills man fyller dagen med något. Nu har vi ett oskrivet år framför oss. Att fylla med "sugar and spice and everything nice"
 
 
Imorgon (senare idag) ska jag jobba. Första dagen på nya året är en arbetsdag. Låt det bli ett tecken att jag kommer tillbaka i både arbetsliv och som människa det här året.
 
Mina löften till mig själv förra året var att det skulle bli MITT år. Med facit i hand gick det väl lite si och så med det löftet. Jag jobbade hårt på det men en del oförutsedda händelser stack knivar i min rygg. Månne jag lärt mig till i år och ser till att bära skyddsväst mot sådana ogina attacker på mitt mående och psykiska hälsa.
 
Jag önskar er alla det bästa året någonsin. Jag önskar mig själv det samma. Löften ger jag inga... mer än löftet att inte ge något nyårslöfte.
 
Gott Nytt År då.
 

RSS 2.0