Den blomstertid nu kommer

 
Underbart är kort. Det gäller att fånga dagen här och nu.
Uppifrån och ner är det Pingstlilja (fylld), Gulltörel, Kaprifol och Spetsmössa.
 
 
 
Strax redo att ge sig av, men ännu en stund stannar kvar.
Solgula solar i gräsmattan och vips vita bollar redo att inta världen. Ungefär som när ens barn växer upp och prövar sina vingar. Ensam ska vi alla vägen vandra men en liten stund kan det vara skönt att stanna i trygghetens invanda sfär.

a rainy day

Jag luftade kameran en stund på kvällningen. 
 
Jag tog en ponny på släp och gick med ett par soppåsar ner till farsans soptunna. Han har sagt att jag kan lägga nån påse ibland eftersom han aldrig hinner fylla tunnan innan den töms. 
 
Jag fick se att regnet hade lockat fram sniglar och snäckor. 
 
Tyvärr blev fokus inte på rätt ställen riktigt. 
Jag ville fånga känselspröten i fokus. 
Jag höll på och fotade en snäcka när Siri plötsligt klev in i bilden och såklart stal hela showen. Tsss en sån en va?
Sekunderna innan en tass kom neddimpandes. Livet som "snigel" kan inte vara lätt. 
 
Iallafall så fick jag för en liten stund tömma huvudet på grubblerier och istället fylla det med saker jag tycker om att göra.
 

wet wet wet

Det var väl bra att jag laddade batterierna med sol igår för idag är det regntunga skyar och blött.
 
Idag MÅSTE jag in till en affär och fylla på i skåp och lådor. Jag orkade aldrig pallra  mig iväg för nåt sånt igår. Och med facit i hand var det väl bra att det blev idag istället kanske. 
 
Jag tog sovmorgon. Skjutsade sonen till bussen och sen gick jag tillbaka till sängen och sov igen. Jag blev inte piggare av det men men. 
 
Inga övriga planer för dagen. Ibland kanske man får lov att fånga dagen genom att göra precis ingenting. 
 
 
 
 
Den här bilden här nedanför kändes talande för mig just nu. På min vrist hänger ett slitet band fortfarande kvar sen semestern i Grekland för 9 månader sen. Mannen som gick på stranden och sålde dem knöt det kring mitt ben under tystnad och sen la han handen över knuten och sa "peace and love".
 
 

Status quo

Jag har fokuserat på att ladda mentala batterier med vila och solsken. 
 
Jag tog med mig ett täcke och kudde och la mig på gräsmattan och försökte få lite sol på min blekfeta lekamen medan jag läste i en bok. 
 
Jag kom också på att jag för något år sedan beställde hem solcellsdrivna vattenfontäner och de har legat kvar i sina kartonger sen dess. Idag kom den ena ut i en bunke. Men jag behöver något med lite större diameter för det stänkte över och tömdes på vatten.
 
Nu sova och se om sova lite mer (jo jag har slumrat en del idag) kan göra underverk på mitt mående.
 
Jag har haft andningsuppehåll flera nätter i rad också. Sådär så jag precis i gränslandet mellan sömn och vaken måste dra efter andan och jag är hur syretörstig som helst och bara andas iiiiiiin i en evighet.
 
Det är som att jag glömmer bort att andas. 
 
Jag fick berättat för mig att det finns ett talesätt hos ett folk (jag minns inte nu var i hela världen) att spädbarnet måste sova hos sin mamma för annars glömmer det bort att andas. 
 
Jag sover ensam och glömmer bort att andas. Tänk om jag en gång bara fortsätter glömma att andas? Tills det är försent? Jag är inget barn men kanske att det är viktigt ändå att höra någon annans andetag för att inte glömma. Mmm tankar som snurrar när man är ur balans i livet. 

..

 

Söndag

Trött och ledsen.
 
Ingen bra kväll helt enkelt. Det kommer fler dar. Bättre dar. Det tror jag på. Måste tro. Fast just nu vill jag bara kasta in handduken och försvinna nånstans utan att bry mig om ansvar och känslor. 
 
Tankarna snurrar. Ångesten knackade på med stora weekendväskan på släp. Tänker visst stanna ett tag. 
 
Det här är inget "tyck synd om mig" inlägg. Jag bara konstaterar. 
 
Det är såna här gånger jag önskar att jag hade mindre med djur att rodda runt med. Så jag bara kunde packa en kasse o dra iväg. Dit näsan pekar och ingen känner mig. 
 
Om jag får sova så kanske saker klarnat och det känns mindre ledsamt imorrn.
 
Kanske ...
 
 

Jobbhelg pågår

Trött som rackarns vid arbetsdagens slut. Men fick lite gjort här hemma ändå sen. Nu packa matlåda och sen en dusch och hopp i säng. Ja lite kvällsfika måste jag ha också. 
 
Kollohunden fyller 5 år idag. Och duktiga matte hade glömt bort att köpa hem nåt så det fick bli nåt ur frysboxen. Det gick bra det med sa fjant.
Haha minen på den där hunden alltså. Han låtsas oberörd och att han inte alls är sugen på att få ta det. 

trädgårdssäsongen är NU

En dag har snart gått igen.
 
Trädgårdsfix stod på schemat idag. Lite gräsklippning och omflyttning av trädgårdsmöblerna.
Min enkla bänk som består av tegelstenar och en bred planka fick en ny plats för i år.
 
Exet kom över och hjälpte sonen få hem moppen som la av i går när han skulle åka hem från bussen. Skit i förgasaren troligen då den bara dog. Sen drog han igång på åkgräsklipparen som han trodde skar i motorn förra säsongen. Men den kanske bara värmenöp eller något. 
 
Men nu är den kaputt på riktigt. 
Det är hål där.
 
Det ska inte vara något hål där. Nånting gick sönder inuti och slog sönder så det bara yrde metallbitar.
 
Jag känner mig trött ikväll så det får nog bli kväller nu. I morgon är det dags för jobb igen. Men jag jobbar kväll. Sen är det jobb hela helgen och då jobbar jag såklart tidigt så det kan ju bli spännande o se lördag eftermiddag hur pigg jag är då. 
 
Jag började dagen med att koka lite rabarbersaft och rabarberkräm. Bara för att liksom. Saften googlade jag fram ett recept på men krämen gjorde jag på en höft. Skar i små bitar och sköljde av dem och lät lite bottenskyla av vatten vara kvar. Verkligen bara bottenskyla. Sen hade jag på socker som fick smälta ner med rabarberna och koka tills det kokat sönder. Typ nån dl så det skulle bli lagom sött och inte så surt. Redde av med lite potatismjöl på slutet. Jag har inte smakat så jag vet inte om det blev bra heller hahaha. Men kvällsfikat får nog bli rabarberkräm med lite gräddmjölk och en smörgås. 
 
Jag hade tänkt ligga en stund i hammocken och läsa mot kvällningen men det blev för kallt. Kändes som det var regn på ingående men det verkar ha blåst vidare. Igår låg jag och läste och när jag inte orkade läsa mer så slumrade jag en stund i skuggan. Fast det var ju tidigare på eftermiddagen än vad jag hann med idag.

I'm the leader of the pack

I morse gjorde jag för skojs skull ett sånt där fb-test. Eller ja, man klickar ju bara på en ruta och sen slumpar den fram något dravel. Men förvånansvärt ofta stämmer det rätt bra ändå. Men det är väl inte så svårt kanske att pricka in rätt om man håller sig till vida begrepp och allmänna ordalag.
Testet sa i den beskrivande texten såhär: Malin, alla ska komma ihåg de här orden! Även om du normalt är en lugn och tålmodig person så har du lärt dig att slåss för det du älskar, genom åren. Ingen ska starta en fight med dig, om vet sitt eget bästa.
 
Och idag fick jag nog och tog med mig den mentala vargflocken till en konfrontation som jag behövde få göra. 
 
Vargarna har slutat yla och ångesten blev uttråkad och drog. För stunden har jag en sjukt lugn känsla i kroppen över att jag tog kontrollen över mitt liv.
 
 
 
 
 
 

<3

Alltså de här små liven. 
 
Jag fick hem dem 5 veckor gamla förra måndagen och inte så vana vid liv o rörelse då de vuxit upp i en bur i ett pannrum. Minsta lilla o de flaxade i ren panik. 
 
De fick bo inne i en bur och nu är de översociala redan. Jag har INTE pysslat nämnvärt med dem.
 
Igårkväll gick de in o la sig för natten under kökssoffan när jag blev för sen att ta in dem i buren. 
 
Idag solbadar de vid hundens vattenskål i hallen. 
 
 

promenad i spenaten

Jag och en vän tog en kamerapromenad. Vi pratade och fotade och pratade lite till och fotade ännu lite till. Många bilder blev det. Inte lika många blev kanonbra men här är ett gäng som blev okej iaf. För att se bilderna som min vän fotade så finns länken till hennes blogg längst ner i inlägget. 
 
Och tydligen är det såhär jag ser ut när jag går all-in med fotandet. Haha 
Den första bilden gillar jag skarpt. 

underkänd, kamerarluftning och tankar om rastning

Jag var in till stan och visade upp bilen. De tyckte att den var så fin så de ville få se den en gång till. Haha ja vad säger man. 
 
Jag hade med mig kameran och efter besiktningen så stannade jag och luftade kameran.
 
Först vid Väsby Kungsgård 
och sen vid Silvköparen på väg hem. 
 
Jag fick lite bilder som kanske hamnar här eller i bildbloggen. Den som för en tynande tillvaro. Men jag har uppdaterat den idag med en bild i fotoutmaningen 365
 
När jag gick där och fotade så hörde jag nån som gick och domderade med jämna mellanrum (läs hela tiden). Jag höjde såklart blicken och undrade om det var någon som pratade för sig själv eller med någon annan.
 
Det var en man som gick med sin hund och tydligen var det jäääätteviktigt att hunden gick alldeles bredvid husse precis hela tiden. Han hade hunden lös och det var i parken där många rastar sina hundar titt som tätt och alltså är det en jätteintressant tidning att läsa för en hund. Dessutom blev jag på de där dryga 5 minutrarna det tog dem att passera så trött i huvudet av att höra honom säga åt hunden att inte titta hit eller dit och gå här och nej och hör du det och här ska du gå och blablablablablablablabla. Jag förstår att hunden hade stängt av. Han såg inte så road ut av den koppellösa promenaden direkt. Det är väl bättre att ha hunden kopplad isåfall och låta den gå ledigt i kopplet när de ändå bara strosade fram liksom. Vill man ha att hunden fokuserar på sig som förare så lär man ju göra sig lite intressant så den tycker att det är värt att anstränga sig. Och är man rädd att hunden ska dra iväg om den kommer en meter ifrån föraren så ska den inte gå lös. Och så behöver vi inte ens börja diskutera "koppeltvånget" mellan vissa datum. 
 
Jag kanske borde ha lagt mig i och kommenterat men näe. Jag teg och led med den stackars rottweilern. 

höns igen

Jag for runt och letade efter den tredje gråa hönan innan jag skulle åka iväg idag på fm för jag ville stänga in dem i säkerhet från räven och höken. Men jag fick ge upp och stänga ute henne. 
 
Nu när jag kom hem så hittade jag henne. Bredvid syrran som ligger på ägg sedan i onsdags. Klart hon inte ville vara sämre. Så när som helst kan jag väl förvänta mig att trean hakar på. 
 
Nu är frågan. Egna ägg att ligga på eller dela med syrran?. Det beror sig ju på. Den här ligger på de två fejkäggen och ett eget men det är ju igångsatt senare så jag kan ju inte låta henne behålla bara det OCH få några av syrran för då blir det knas när det kläcks och den ur det här ägget kommer ändå inte att hinna ut.
 
Men med tanke på takten som kycklingarna verkar gå åt så vore det bäst om hon fick egna. I går kväll när jag tittade till dem sista gången så hade en av de två Hedemorakycklingarna drunknat i en vattenhink tyvärr. 

tokfågel

Den här madamen tycker att nu räcker det med småttinglivet. Hon vill upp på pinnen bredvid de andra vuxna hönsen på kvällen och de stackars små liven får klara sig bäst de kan där nedanför. Flera kvällar i rad har jag hittat henne uppflugen och de små förtvivlat pipande nedanför. Så nu får hon snällt sova i bur om nätterna. För man kan inte lämna så små utan värme. Ikväll när jag kom ut och hörde en stackare pipa så var den alldeles darrig av köld. Nedrans hönsa. Inte nog med att hon lyckades slarva bort tre i busvädret precis i början så de tyvärr inte klarade sig. Jo höns är dåliga på att räkna men nog borde hon väl prioritera deras väl och ve lite längre än knappt två veckor? De är ju kläckta 7 maj och alltså 13 dagar idag. Hedemorahönan som har kycklingar som är 5 veckor har precis börjat flyga upp och sätta sig. Hon har snällt krupit in i ett hörn och värmt sina små. 
 
 

humor

Apropå humor.
 
Min humor är lite svart och en del kanske tycker att den är lite extrem. Många fattar inte min humor heller utan tror att jag är blodigt allvarlig och därmed också dum i huvudet (läs: otur när hon tänker). 
 
Som den gången jag erbjöd mig att kliva ur en bil och putta när kollegan uppenbarligen inte förmådde köra upp för en backe i snömodd utan fastnade på halva typ trettioelva gånger och jag tyst för mig själv tänkte att om jag hade fått köra så hade jag tagit den på senast andra försöket. Kollegan förstod inte piken utan än idag får jag höra om den gången jag erbjöd mig putta. Mmmm joråsåatteee
 
Exet har också lite svårt att förstå min humor.Elller kanske snarare har han svårt att förstå när jag skämtar. Vilket jag kan tycka är konstigt när vi levt ihop i så många år. Men där är det mer lyteskomik som är roligt. Enkelt och okomplicerat liksom. Verkligheten är sällan enkel och okomplicerad. Min hjärna är verkligen inte enkel och okomplicerad och då blir jag lite uttråkad av enkel och okomplicerad humor. Jag kan tycka att det är mer förnedring än humor. Jag skrattar sällan åt folk som slår sig på löpande band på tv eller djur som far illa och det tydligen ser komiskt ut. Det kanske är den högkänsliga delen av mig som istället känner in smärtan och förvirringen hos människan eller djuret.
 
Jag kom att tänka på det dels för att det kom upp igår här hemma när jag skojade till om min oförmåga att kasta saker och skämtet inte gick hem hos mottagaren. Dels för att blogg.se tydligen vill ha tips på humorbloggar och även om jag anser mig ha humor så är det sällan jag bloggar med humor på det viset som de efterlyste. Jag bloggar visst med glimten i ögat många gånger men det är nog lite för subtilt för att klassas som humor.
 
En rolig bild på en humla. Det ser lite ut som att den ropar hallå in i struten.

fredagskväll

Jag plockade de första rabarberna ikväll. Sonalyckan har önskat sig en paj rätt länge nu och jag tänkte överraska honom med en. 
 
Magen har nog vänt sig rätt igen. Den blev glad av lax i ugn med lite couscous till. Men jag är glad att jag inte åkte iväg med jobbet på aktiviteter. Det hade jag aldrig pallat. 
 
Kameran har fått lufta sig idag. Det blev några piips på bilderna.
 
Först min ståtliga bastardtupp. Inte så stor på jorden men rasande grann tycker jag om jag får tycka det själv. Hedemora och Sabelpoot 50/50
Sen har vi Islandshönan som uppenbarligen fick till det med tuppen här ovan.
För ur hennes ägg kom den här lille parveln ...
Färgteckningen heter spättad (eller splash på engelska). Blå + blå = spättad
Aningens större än sina syskon. Jag hoppas att det är bastardtuppen som är far till dem och inte islandstuppen. Men det är iallafall Sabelpoothönan som är mor. Eller möjligen systern i bakgrunden. Deras ägg är rätt lika ;)
 
Den här gynnaren är iallafall 100 % Islandskyckling. Strax ur bild skymtar syskonen som är 100 % Hedemora hämtade som ägg hos min kompis. Man ser att färgerna stämmer överens på pricken med den biologiska mamman som inte är den som ruvat fram någon av kycklingarna.
 
Jag kom att tänka på ett uttryck ikväll. Att om man hamnat djupt i skiten så bör man hålla munnen stängd. Och därifrån bildgooglade jag fram en hel massa smått och gott. Kanske är det för att jag just varit magsjuk som jag har sån sjukt dålig humor ikväll. 
Eller inte. Ptja, det visar sig. Haha. 
 
Jag hittade en historia som också handlar om skit. Tyvärr förlorar den på att översättas så ...
 
A turkey was chatting with a bull. "I would love to be able to get to the top of that tree," sighedthe turkey, "but I haven't got the energy."•"Well, why don't you nibble on some of my droppings?" replied the bull."They're packed with nutrients."•The turkey pecked at a lump of dung, and found it actually gave him enough strength to reachthe lowest branch of the tree.The next day, after eating some more dung, he reached the second branch.
Finally after a fourth night, the turkey was proudly perched at the top of the tree. He waspromptly spotted by a farmer, who shot him out of the tree.Moral of the story:
Bullshit might get you to the top, but it won't keep you there.
 
Nä, om jag skulle slänga ihop den där pajen så kan vi fika lite sen. På nattkröken. Sonen och jag. Jag lovar, pajen kommer inte att smaka skit. Fastän rabarber vill ha rejält med skit för att växa sig stora och ståtliga.

fredag

Jag satt här nyss och hade dåligt samvete och kände mig lat för att jag är hemma från jobbet även idag. Men nej, varför ska jag känna så för?. Jag har faktiskt fortfarande inte fått i mig ett riktigt mål mat och bara att dricka ett glas juice skapar molande i magen. Hur hade jag tänkt att jag skulle orka jobba när jag inte får i mig tillräckligt med energi? 
 
Alltid den där pressen att vara duktig. Men idag ska jag iallafall försöka med lite fisk tänkte jag. Det är det enda som känns lockande. Frukost blev en skiva kanelknäcke och yoghurt.
 
Igår fick jag "panikångest och depressionskortet" kastat mot mig av en människa som försökte ursäkta sitt tarvliga beteende med förklaringen försvarsläge. 
 
Nej tack. Använd inte det kortet mot mig. Det funkar kanske på folk som inte har en susning om psykisk ohälsa. Men oavsett mående får man stå för sina val och gärningar. Inte ens på ett stödboende för psykisk ohälsa får de göra som de vill utan att ta konsekvenserna av sitt handlande.
 
Ikväll skulle vi haft trevligt med jobbet. Ätit god mat och spelat nåt som heter Bowls. Nu har jag sagt att jag inte kommer med eftersom min mage inte skulle palla att äta på restaurang och jag orkar inte vara social på det viset. Men det känns bra surt ska jag erkänna. Jag får trösta mig med att det kommer fler gånger.
 
Jag får fortsätta knalla runt här hemma i min egen takt och försöka städa undan efter magsjukan. Det hamnade en del tvätt i blöt i en balja ute på gården och igår tvättade jag undan det mesta men har ett par tröjor kvar. Handdukarna jag tvättade igår ligger kvar i maskinen för jag orkade inte ta rätt på det då. 
 
Oj så roligt inlägg det inte blev. Sorry men jag är inte roligare än såhär när jag är sjuk. Ja det går bra att tycka lite synd om mig. Hehehe nä jag ska inte dra "men det är synd om mig för jag är sjuk kortet", jag var bara lite sarkastisk. 
 

Jahopp

Däckad i går och alltså tog ingen in äggen. Sonen skötte om alla djur med mat och vatten men han tänkte väl inte på att ta in några ägg.
 
Idag ...
En platt pladuska i redet. 
 
Nämen jahopp. Ligg där då. Jag får lov att kolla o märka upp äggen imorrn om hon fortfarande ligger där då.  O ta bort de två marmoräggen jag haft som fejkägg 😂 för att få dem o lägga ägg på ett ställe. Det blir stentuffa kycklingar annars. 

inte så mkt nytt

Dagens notering.
 
En del människor verkar tro att jag är lättlurad. 
 
Mmm jag kanske verkar så. Men jag har en hylla som är märkt "bra att ha" och varje liten grej som utmärker sig lagrar jag där. Den hyllan ser kanske aldrig du. Det beror på dig. 
 
Folk som uppför sig hamnar inte där. Så enkelt är det. 
 
Jag har kort minne också men vissa saker fastnar och sitter hårdare än tuggummi inkletat i hår.
 
Nåja, magsjukan inne på dag 2. Bara illamående än så länge idag. Men illamående är symtom på magsjuka och klassas alltså under sjukdom om man ska hårdra. Och inom vården ska man det. För ingen vill att jag kommer och smittar ner mina brukare eller kollegor.
 
Te och en rostbrödmacka ska jag försöka peta i mig. Igår fick jag i mig nån dl av yoghurt och aningens lite havregrynsgröt men inte så mkt. 
 
 

Sjukt vare

Sjukt vare här.
 
I natt slog magsjukan till med kraft.
 
Jag somnade i soffan o vaknade av att jag mådde tjyvens. När jag intd stod ut längre med illamåendet gick jag ut på trappen och där blev jag kvar ett tag. 
 
Ser jag det positiva så ... ptja, jag slapp torka upp efter mig. En hink vatten i rabatten spolade bort sånt som en hund möjligen skulle finna smaskens.
 
För en stund sen var det dags igen. Men då fick jag att dtäda efter mig då jag la mig på toagolvet. Blir alltid svimfärdig o måste lägga mig ner.
 
Jag önskade att jag hade kunnat ringa efter hemtjänst just då. Fy fabian alltså.
 
Nu är jag nerbäddad i soffan igen med två katter som sjuksyrror. Eller ptja. Sällskap iaf. O tvättmaskinen jobbar. Kände för att bara slänga alla kläderna i en sopsäck men då blir jag ju utan kläder. 
 
Nä slumra en stund o hoppas det blir bättre nu.

Expectations

 
Mindre bra dag idag.
 
Men det går väl över. Så småningom.
 
De här tre punkarna fick flytta hit igår. Min kompis kläckte fram Islandskycklingar men bara de här tre kläcktes så då fick jag frågan om jag ville köpa dem. 
 Passade bra när jag bara har en renrasig islandskyckling på tillväxt. Andra färger så blir spännande. 
 
Huvudvärk i morse. Trött o seg. Men jag tänker ge ångesten en match. Ska bara ... 
 
Närå, laddar för en tripp till apoteket för att köpa hem mer avmaskningsmedel till hunden. Så kanske han slutar va sån spinkis. 
 
Sen får vi se vad jag gör med resten av dagen som är kvar. För den är min att ta. 

Måndag

Jäsikens så trött jag är idag efter gårdagen. Men jag tuffar på i sakta mak. 
 
Planen är ett besök hos en vän idag. Borde åka nu snart.
 
Jag stod ju o sålde kaninisar och då kom flera st fram med kaninungar från andra säljare o ville ha hjälp med könskoll. Endera såg jag förtroendeingivande ut eller så var det för att jag delat min kull i honor och hanar innan försäljningen eller så var det kanske ett test från andra mer rutinerade som såg att jag var ny i "branchen" o ville se om jag visste vad jag pratade om. 
 
Svägerskan tyckte det var fräckt gjort men jag ryckte på axlarna o sa att nästa gång behöver jag hjälp med något. Karma i universum liksom. 
 
På kvällningen fick jag ett besök som gav mig lite funderingar och gjorde mig aningen misstänksam. En tjej med anknytning till släkten ville åka över med sin mor och moderns pojkvän. Det var väl okej tyckte jag men förvarnade att jag var trött.
 
De kom och såg sig omkring. Tittade på djuren, lekte med hunden ...
 
Men frågorna! Så många konstiga frågor. Mest från pojkvännen. Om hunden. Det var väl en schäfermix. Öh nej Kelpie. Det visste han inte vad det var ens men han hade koll på allmän hundlydnad för kollohunden gick fot o var huuur medgörlig som helst att domderas runt. Och frågan om hunden sov ute?!? Av vilken anledning vill man veta sånt? Och varför skulle han ens sova ute? För att han är en gårdshund? För att nån vill veta om gården vaktas? Vill någon sno hunden? 
 
Och frågorna om gården. Hur stor var den? Finns det lo och varg och vildsvin? Hur klippte jag den stooora gräsmattan? Öh, ja det står en åkgräsklippare 10 m ifrån oss fullt synlig liksom. Att den skar ihop i motorn i höstas hör inte hit. Det stod ingen skylt som aviserade det. 
 
Jag känner mig olustig till mods nu. Törs jag lämna gården? Sova lugnt nattetid? 
 
Jag hade aldrig träffat karln förr. 
 
Jag bor ju ändå mitt ute i ingenstans. 
 
Aja. 
 
Dagens äggskörd för att byta ämne.
Jag hade ett till vaktelägg men det gick i kras.

Söndag och hönsbytardag

Hönsbytardag idag.
 
6 kaninisar fick nya hem. Inga nya djur fick idag flytta hem till mig. Blev inte tiden att gå iväg o köpa onär jag väl kom iväg var de jag ville ha redan sålda. 
 
Såg en galet fin dvärgkochinhöna alldeles bredvid men kom mig inte för att köpa o vips va hon såld. Blåspättad va hon. 
 
Det tog på krafterna o jag har slumrat några timmar i soffan på kvällningen. 

Fredag

Wow 2 lagade mål mat idag. 
 
Först konservsoppa till lunch (weight watchers linssoppa) och nu innan kvällsjobbet blev det vegetariskt igen. Eller ja ovo-vegetariskt för jag stekte 2 vaktelägg i lökringar också. Couscous, rödbetsfalafel med ajvar relish och lite sallad. 
 
Jag har nätat två sektioner av min voljär idag så det går framåt, sakta men säkert. 
 
Kvällspass på jobbet. Nollkommanoll taggad men men ... det får gå.
 
På söndag är det hönsbytardag. I morgon är det alltså fullt ös med planera o förbereda.

nämen kolla

Kablonk så kom det efter.
 
De två senaste dagarnas aktiviteter där jag varit pigg och alert tog ut sin rätt och jag var bra mörbultad och trött i morse när jag klev upp för att skjutsa sonen till bussen. Så när jag kom hem igen var det ingen annan råd än att bums krypa tillbaks i sängen och dra täcket över huvudet för några timmar till av sovande.
 
Det var väl tur att jag ställde klockan på ringning för de där timmarna gick fasligt snabbt. 
 
Idag var det dags för att återgå i arbete igen efter 6 dagar ledigt på schemat. Idag var det bara utbildning. Genomförandeplan och dokumentering. Jag har ju varit med på den utbildningen en gång förut men det var 5 år sedan och det är alltid nyttigt med uppdatering. Men 3 timmar i en lokal och lyssna på någon som pratar och pratar och dessutom har något problem med näsan så det liksom stockar sig ibland blir jobbigt. 
 
Sen åkte jag förbi en kompis. Som hon sa till sin make när han ringde, M kom förbi och gav mig skit. Jag slängde av en säck hästskit nämligen och så pratade vi bort en halvtimme sisådär. 
 
Förbi affären och köpte lite fikabröd o en del annat onödigt som bara slank med ner i korgen. 
 
När jag kom hem hade exet redan kommit och det här var vad jag kom hem till.
Man ser ju faktiskt nästan vad det ska bli. 
 
Och svisch svosch så kom resten av reglarna upp också.
Färgen räckte ju inte som sagt var så det ser lite lustigt ut. 
 
Och apropå lustigt så skulle man kunna tro att det är ett lusthus som byggs men njä. Däremot så lät han inte helt främmande till att faktiskt bygga ett riktigt lusthus åt mig (tillsammans med mig) när det här är klart sen. 
 
Nej, det här ska bli en voljär åt mina vaktlar.
Tre av väggarna ska bli hela och tre ska nätas. 
 
Dessutom vill jag ha ett duvpar boendes där som ska kunna flyga ut fritt sen. Det kräver ett system där jag kan skärma av duvornas bolåda så de endera har tillgång till voljären eller bara kan flyga fritt. För även om vaktlar är marklevande så kan de flyga uppåt och ta sig ut om det bara finns en lucka. Men jag har klurat på det också.
 
Kolla bara så fina de är. 
 
 
Bilden är lånad från nätet. Klicka på bilden för att komma till sidan jag hittade den på. 

Projekt

Jag fortsatte med mitt projekt idag. 
Ett gäng sådana här sågades till. Sen klöv jag hälften av dem till smalare bitar.
Och sen började jag måla. Vilket kladdgöra. Slipersolja var vad jag hade hemma så det fick duga. Men räckte inte till allt.
De långa reglarna som är två meter långa blev halvmålade. Sen var det bara slut kvar i burken. 
 
O så gick ännu en dag till historien. 

sneak a peek

Och en sneak-a-peek på projektets framskridande. 

round and round ...

Den nylagda stenspiralen. Jag har inte riktigt bestämt vad som ska få växa där. Men bönor skulle kunna vara ett alternativ. Eller salladshuvuden. Eller ... ja egentligen vad som helst som skördas ovan jord. Jag skulle ju kunna sätta bara blommor också men det här är köksträdgårdsdelen och då vill jag hålla mig till sånt som hör hemma i en köksträdgård. Sommarblommor hör förvisso också hemma i en köksträdgård om du frågar mig. Hmmm, löken kanske skulle trivas där. Och så får bönorna bo i pallkragen strax bakom. 
 
Många tankar och funderingar för en stackars krake som den här tiden på året har alldeles för mkt #växtkärlek som flödar i systemet.
 

Lägg ägg

Apropå äggsång som jag skrev om igår. Jag fick en kommentar av Eva Trillian som gjorde att jag kände mig nödgad att leta fram en film av hur det låter. Jag har ju inte filmat mina när de kacklar men kanske att jag gör det rätt vad det är och lägger ut på instagram. Om jag har mobilen till hands och är ute och kommer ihåg det. 
 
Kommentaren löd: "Mest fascinerade info på länge: Hönor har en äggsång? :) Häftigt! Säkert en som bara invigda känner igen och antagligen individuell för alla hönor ;) men ändå coolt!"
 
Som svar på Evas kommentar så ... Nja, jag vet inte om jag isåfall är tillräckligt invigd för att kunna särskilja en höna från en annan men en del kacklar bara när ägget är lagt och så är det bra. Andra kacklar när de tänker lägga ägg, lite medan de lägger och sen en lång stund efter de lagt ägget.
 
Jag brukar skoja och säga att de sjunger "jag har lagt ett ÄGG, jag har lagt ett ÄGG" och de andra brukar haka på och sjunger då såklart i andrastämma "hon har lagt ett ÄGG, hon har lagt ett ÄGG. Fast för det mänsliga örat låter det mest "kakaka kaKAAA kakaka kaKAAA"
 
Jag kan ju säga som så att den här hönan på filmen kacklar bra mkt mjukare och lågmält än vad mina brukar göra. De sjunger så det hörs till grannen tror jag. ;) Iallafall gör tuppen det. Det är alltså inte hönan i filmen som är hönan som la ägget i gårdagens inlägg. För att parafrasera tv-serien Bullen på 90-talet.
 

Så gick en dag igen

Om jag var trött, seg och ur gängorna igår så hade det runnit av mig lite till idag. 
 
Jag stängde dörren till sovrummet så ingen katt kunde komma in. Orvar, speciellt, ska upp i ansiktet och peta flera gånger och han väcker mig. Jag kände att jag behövde sova ostört. Jag vaknade faktiskt till innan sonen kom och väckte mig för den sedvanliga skjutsen till bussen. Är jag hemma så skjutsar jag liksom. 
Sen kände jag mig hyfsat pigg så efter att ha fixat med djuren och duschat så höll jag mig kvar i vaket tillstånd istället för att lägga mig en stund till o vila som jag hade planerat. För sen skulle jag till stan och träffa en sköterska för samtal. 
Samtalet gick bra även om tiden rusade väldigt snabbt. När jag skulle åka från parkeringen fick jag se de här som hade middagsslummer på en stubbe. De rörde inte en fjäder fastän jag backade rakt mot dem. 
 
Sen en snabbis in på återbruksladan för att se om jag skulle hitta nåt fynd. Det blev två rostfria matskålar för en femma styck. Jag vet inte hur de tänker vid prissättning för det fanns ännu en lika stor och i samma modell som det stod 20:- på. Då kan jag ju lika gärna köpa en sprillans ny känner jag. För det var ingen stor skål vi talar om. 
 
Efter ett besök på ica så åkte jag hem och jag kände mig fortfarande hyfsat pigg. Rätt vad det var när jag höll på och skrotade runt på gården så hörde jag ena dvärghönan börja kackla äggsången och tuppen föll in i andrastämman. Jag fick se hur hon kom spankulerandes från komposthögen och mycket riktigt ... när jag kikade så hade hon startat en äggömma i riset.
Jag sållade jord från en igenvuxen stenspiral jag byggde för några år sedan och nu ikväll i det allra sista ledljuset så kunde jag börja hälla tillbaka hyfsat ogräsfri jord på en bädd av halm i en pallkrage och i en ny lite mindre stenspiral. Tyvärr var det inte ljus nog att fota så bildbevis kanske kommer i morgon på det. 
 
En stund på kvällningen kom exet över också och fick middag och sen hjälpte han mig att klyva reglar till ett nytt projekt jag fått för mig att jag ska göra. 
Han tyckte inte att jag skulle hålla på med att klyva tvåmetersbitar för mig själv. Och det kan jag ju hålla med om att det underlättar om man är två. Och så lånade han hit brorsans kap- och gersåg så vi kunde såga själva bottendelen i vinklar.
Jag tror att det kan bli jäkligt bra. 
 
Vad det ska bli? Mmmm sug på den en stund. Jag ska fortsätta såga till bitar till projektet i morgon om vädret tillåter. 

Smakligt

Försökte boosta måendet med en god lunch. Mja, det var gott men måendet blev inte så mkt bättre.
 
Omelett med grovriven morot, finhackad rödlök, bladspenat och skivad tomat som jag fräste upp först innan jag hällde på smeten och så en massa riven ost uppepå. 
 
Jag tog tre dvärghöneägg, kryddade med salt, peppar och paprikapulver och sen hade jag vispad grädde kvar sen igår så klickade i en rejäl klick och lite vatten. Blev krämigt värre kan jag säga. 
 
Tsatsiki passade himla bra till. 
 
Himmelskt gott iallafall. Och energin blev påfylld.

Suck

En mindre bra dag.
 
Jag är arg och irriterad. Mest på mig själv. Djuren märker det och katten ska va uppe i ansiktet hela tiden. Som för att trösta men jag blir bara irriterad. Hunden snor också ängsligt kring benen på mig för att han känner av samma energi och inte vet hur han ska hjälpa. 
 
Kallt och uschligt ute så ingen hjälp av utomhusvistelse heller. Kallt och uschligt är en av orsakerna till måendet. Men mest bara mitt eget fel.
 
En annan sak att irriteras över är att vi sen februari planerat en aktivitet med jobbet. Vi satte ett tidigt anmälningsdatum för att säkert hinna boka o få plats.
 
Jamentjena. Vad hjälper tidiga datum om det sen ändå förhalas in i sista minut? 
 
Om två veckor är det tänkt och alla har planerat in ledighet på schemat men först idag blev det fart på bokningspersonen. Med resultatet att inga platser finns att boka på tänkt ställe. 
 
Jahopp. Jag som sett fram emot det hela. Och hade fixat skjuts och allt. 
 
 

Söndag

Jag avslutade utedagen med att faktiskt peta ner lite fröer i jorden. De har ju lovat regn i mitten av veckan och då är det väl bra om de har kommit på plats före tänker jag.
Morötter, salladslök, rödbetor, mangold, dill, sallad och huvudsallad var väl det jag petade ner idag. Senare ska jag även peta ner ärtor och bönor. Jag täcker fröna med grov sand som ni kan se på bilden här ovanför. Det gör jag mest för min egen skull för att lättare kunna se var raderna går. Det blir liksom lite lättare att rensa också då. 
 
Och sen har jag lagt ett lager halm uppepå. Dels för att jag planerat att täckodla under just halm och dels för att hindra hönsen och katterna från att sprätta runt fröna i en salig röra. Jag får bara vara med och hålla lite koll när det börjar gro och titta upp så jag kan glesa precis vid plantorna som ska vara.
 
Sen åkte potatisen ner också. Jag hoppas att det inte fryser så det genomfryser genom ett tjockt lager halm sen nu.
Den har jag bäddat åt med massa halm under. För det har växt gräsmatta precis där fram tills nyligen och då är risken stor att man får knäpparlarver i alla potatisarna. Inte alls trevligt eller aptitligt. Så jag hoppas att jag kan minimera maskhål i potatisarna på det viset.
Sen la jag en skopa jord över varje potatis för att ge groddarna något att starta med. Men sen får de nog snällt hållas med bara halm som växtmaterial. Och potatis behöver inget mer. Bara man ser till att det hålls fuktigt så halmen ligger kvar och det inte blir gröna potatisar. I år ska jag försöka täcka vartefter lite bättre så kanske skörden blir ännu bättre än sist  jag odlade potatis i halm. Det blev finfina potatisar som knappt behövde sköljas innan kokning. 
 
Ett gäng chalottenlökar ska också ner i jorden men jag måste fixa en pallkrage till dem först. De fick inte plats liksom. 
 
En helt okej dag som började med att vi fortsatte slänga sopor från gården. Sen käkade vi pannkakor med jordgubbssylt och vispad grädde och när jag inte längre orkade städa gård så gick jag in och bakade lite kakor och nu på kvällskvisten avslutade jag med lite trädgårdspåta och #växtkärlek. Det blev en stunds batteriladdning för både hjärta och hjärna. 

Baka liten kaka

Jag fick ett ryck och bakade lite småkakor.
 
Fy rackarns så goda de blev.
Sega jordnötskakor som jag googlade fram receptet till.
 
Jag halverade receptet för jag hade ingen lust att stå o trilla kakdeg i evigheters evighet. Ångrar mig nästan. 
 
Det skulle vara ett ägg med i degen och hur löser man det med att halvera mängden? Jo man tar ett dvärghönsägg såklart 😉
 
Mitt sötsug blev nästan helt tillgodosett nu.
 

JORDNÖTSKAKOR

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 ägg
  • 2 3⁄4 dl vetemjöl
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Blanda strösocker, farinsocker, smör, vaniljsocker och jordnötssmör. Rör i ägget. Blanda mjölet med salt och bakpulver och rör i. Forma degen till små bollar och ställ ut dem glest på plåt täckt med bakplåtspapper. Platta till dem med en gaffel så att de blir randiga. Grädda dem mitt i ugnen, 200 grader varm, i 8-10 minuter.

 

hönsigt

Min fina blandishöna har börjat värpa. Hedemora/Sabelpoot. 
De hade hunnit med att gömma några ägg innan jag fann gömman. 
En fin blommig mage med en hel massa små fötter som sticker fram där nere.
Den längst till höger är ur ägget som islandshönan hade värpt i redet. Tänk när den växer upp och ska gömma sig under mamma. Det lär ju se roligt ut.
6 stycken blev det. Den som pep i ägget igårkväll hade inte klarat sig hela vägen. Den låg död utsparkad på golvet i morse. Fortfarande kvar halft om halft i skalet.

Lördag

6 stycken kläckta so far. 1 ägg piper rmen inget hålslag nu ikväll. Och tyvärr var två ägg så illa att kycklingen dött inuti ägget efter påbörjat kläck. Jag skalade ut dem men tyvärr hade det gått för lång tid. Den ena hade fått ut ena foten genom hålet och säkert fastnat så. 
 
Hönan har 3 ägg kvar under sig. Återigen hade någon annan knött ner sig och värpt ett extra ägg men det kunde jag lätt sortera ut. 
 
Så perfekt och färdig för livet men just i språnget ut i världen så tog det slut. 
 

lördag

Idag lyser solen med sin frånvaro om man jämför med igår. 

En snabb sväng till stan måste jag göra. Fylla på i skåp och lådor. En sväng in på Granngården också. Pellets till kamin och kanin måste jag ha. Haha
 
Ska svänga förbi sopstationen med grejer också. 
 
tjipp tjipp
 

En lång dag

Svägerskan frågade igår om hon fick komma över idag och klart hon fick.
 
En hel dag full med allehanda sysslor. Hon mockade ut ena hästboxen åt mig. Det var mer än välbehövligt att tömma ut. Sen röjde hon en rabatt också. 
 
Jag? Jag städade ur kylskåpet och torkade rent alla hyllorna och väggarna. Dörren blev ogjord men finns fler dar. Däremellan tog vi pauser med kaffe o fika.
 
Sen efter brorsan hämtat ungarna på dagis så kom de ut och så grillade vi. Kycklingfileer och korv. Exet kom över med två containrar och började rensa sopor. Han fick också mat såklart. O farsan kom över o tog en korv med bröd. Han äter inte kyckling om han slipper. 
 
Ungarna fullkomligen dyrkar sin kusin - unge herr J, och hängde i hans rum och spelade dator för glatta livet. När de inte studsade hejvilt på studsmattan förstås. 
 
Under ruvhönan hade det inte hänt så mkt på morgonsidan. En pycklis var på G men hade inte kommit så långt. Nu när jag nattade djuren så hade 5 ploppat ut. Men hon har ju fler ägg kvar än. Men det luktar inte smultron direkt under henne så nåt ägg är säkert ruttet. 
 
Brorsan mockade ut den andra boxen efter maten så det var bara för mig att bädda rent åt pållarna sen.
 
Tack o bock. 
 
Inga bilder blev tagna under dagen 
Bara den här på en slyngelpycklis som sprang efter "mamma" dvs mig i morse direkt efter utsläpp.
 
Nu ska jag spola av mig innan jag kryper under täcket. Fötterna fick sin frihet idag så nu är de redan svarta som synden.  #barfotadag

Piip

Kvällspass 17-22
 
Trött före jobb. Inte så mkt piggare efter.
 
Nattade djuren och jag smög fram till den ruvande hönan som gått över 6 dar. Istället för det vanliga avgrundsvrålet knorrade hon bara åt mig. Och när jag lyssnade noga så hördes äntligen små dova pip. Förmodligen fortfarande inuti äggen men ändock. Imorgon kanske det är smått i lådan.
Snart kanske det kryllar av små pycklisar på gårdsplan igen. Av det här gänget återstår ju tyvärr bara 3. 
 
Note to self: no names. 

Bäää

Jag var till en kompis idag och fotade lite småttisar.
Jag undrar vad ena mamma får sa när hon fick se att nästa mamma får fick en exakt likadan. Och jag undrar vad hon sa till pappa får som uppenbarligen varit och vänstrat. ;)

Det skiljer nästan 4 veckor emellan dem. Det kan hända ... bara kanske möjligen, kan det hända att åtminstone den äldsta som råkar vara ett tacklamm hamnar i en hage nära mig till hösten. Isåfall med ett par halvsystrar som sällskap. Jag tror att kollohunden blir glad då. 
Alltså, jag menar, hur söta på en skala? Om jag inte minns fel så är de här två också små fröknar. Men så totalt olika ulltyp. Tackan och baggen är inte av samma ras och de här två har samma mamma. 
 
Nåväl, det visar sig. 
 
Jag var trött idag efter gårdagens äventyr. Först jobbade jag 6 timmar. Sen for jag till grannstaden och hämtade två höns som skänktes. Och på vägen hem från det så svängde jag om grannen och hämtade ett par tre björnbärsbuskar som han grävt upp. Var jag nu ska peta ner dem?
 
Det skulle vara en hedemoratupp men nja, det var inte mycket som stämde kan jag ju tycka. Dels har han befjädrade fötter och kammen är rejält spraggig. Han har samma kamtyp som min Islandstupp men inte samma kroppstyp och fjädrarna på fötterna gör mig ytterligare fundersam på vad det kan va i han.
 
Hönan var blandras och grönvärpare. Hon låg på ägg sen ett tag tillbaka men gröna ägg är ju rackarns så svåra att lysa utan rätt grejer. Jag tog med äggen också så får vi se om det blir nåt. Förra ägaren mindes inte hur länge hon legat. 

Valborgsmäss

Gårdagen rullade på med fix i trädgården och ett snabbesök av en kompis på kvällskvisten. 
En av pycklisarna som bodde lite för länge i en bur i hallen. Hen (rätt säker att det är en tupp) och kompisarna går gärna till huset och hänger en stund.
Igår hittade jag dem i köket till och med. De kollade nog om hunden hade lämnat nåt ätbart.
 
Och så åkte Lilleman till min kompis som ska låna honom ett tag igen. Det blir bäst för både mig och häst. Jag orkar inte vara en duktig och bra hästmatte och det betyder att han står och stelnar i en hage bara. Och han börjar bli några år så han behöver sysselsättas för kroppens skull. Jag fick bilder sen på när han och Gnistra träffades igen. Hon var sig lik. Vallade runt honom i hagen och gjorde några protestskrik för att visa vem som bestämmer. 
 
 
Jag åkte aldrig för att titta på någon brasa. Jag orkade inte. 

RSS 2.0