Småttingar

Ja äntligen är de här. De första av ett antal ägg som ska bli kycklingar. 
 
Igår när jag kom hem från jobbet så hade den första kläckts och det var hålslag i två ägg till. 
 
Mamma höna hoppade såklart av när hon hörde att jag kom för alla skrek att det var mat på G. 
När jag gick tillbaka lite senare hade fel höna lagt sig på.
 
Åh, så irriterande. Den där som kom på sist av alla att hon också ville ha smått såklart. Och då kan jag ju tycka att hon får jobba för det precis som alla andra och så skulle jag lyfta tillbaka rätt höna på rätt plats och då hade ju fler hunnit jobba sig ur skalen såklart och en av de precis nykläckta hade inte helt lossnat från skalet och dragit in gulesäcken. 
 
Min ångest när jag insåg att jag kanske hade skadat någon genom att lyfta hönan lite för ovarsamt utan att kolla att ingen satt mellan vingarna. De har ju en tendens att knipa in ägg och kycklingar mellan kropp och vinge. 
 
Den fick ligga kvar iaf med rätt mamma över sig och så hoppades jag på det bästa. 
 
I dag såg det ut såhär.
Så jag tror det gick vägen och den drog in allt som den skulle ändå. Ett ägg kvar att vänta på. Det rörde sig något där inne när jag försiktigt lös ägget. 
 
Bara för att ämnet dök upp på jobbet för några veckor sedan så fick jag inspirationen att försöka visa hur det faktiskt ser ut när man lyser ett ägg som det börjat växa något i. Men det är svårt att både lysa ägg och fota samtidigt så jag riggade kameran med stativ och filmade så tyvärr har jag inget färdigt material att lägga upp och visa för er. 
 
Jag passade också på att lysa de gröna äggen som kom sist under en ruvhöna. Av tolv ägg så var det spindlar (ja blodkärlen som först bildas ser ut som en spindel) i fem. Sämre befruktning än vad jag har på mina ägg alltså. I ett ägg var det en klart misstänkt blodring. Dvs, ett ägg där det började växa en kyckling men av någon anledning dog embryot i ett tidigt skede. 
 
Och apropå alla de här termerna jag nu svängt mig med så är de ju självklara för en hönsmamma som jag väl får räkna mig som nu då efter 2½ år med höns och kycklingar. Oj oj så tiden går. Men för en oinvigd så kanske det låter som rena grekiskan. 
 
Det är rätt roligt iaf när min kollega som också är hönstokig och jag sitter i personalrummet samtidigt. Vi bubblar om våra små piips och vad som hänt sen sist. Alla andra skakar på huvudet åt oss tror jag. 
 
Jag avslutar väl med den obligatoriska nykläckt kyckling i handen bilden ;)
 

Kommentarer
Postat av: Bea

Men så söta 😍 Grattis!

Svar: finns inget så sött som nykläckta kycklingar så snart de fått fluffa till sig
Kalla mig M

2017-10-02 @ 16:51:41
Postat av: Isabell Hedberg

Men åh så söta, vad roligt! :D
Hoppas du får en fin kväll :)
Kram!

2017-10-02 @ 18:18:18
URL: http://isabellh.se/
Postat av: Leila

Tack för lektionen om pippisarna :) Söta små saker

2017-10-03 @ 02:14:03
URL: http://leilasfoto.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0