En skruv lös

En sak som jag kan berätta om som hände i helgen på jobbet är det här ...
 
Jag åkte min runda och när jag var på väg till ett av ställena som ligger längst bort på min runda så hörde jag ett konstigt ljud mellan varven. Radion var på så först kopplade jag ljudet till låten som spelades för tillfället. Jag vet att jag tänkte att jag aldrig hört det ljudet i bakgrundskompet liksom. 
 
När jag sen åkte ifrån brukaren så insåg jag att det var något med bilen som lät. Det lät ungefär som när någon skyddskåpa sitter löst och fladdrar emot hjulet ibland. Men jag blev inte riktigt klok på vad det var som egentligen lät för det är ju så pass nya bilar att det inte borde hänga o slänga några kåpor men man vet ju aldrig. Hemtjänstens bilar får slita ont ibland. Många olika förare med olika grad av skicklighet och förmåga att vara rädd om andras saker. 
 
Så slog det mig. Vi har fått vinterhjulen monterade. Jag stannade bilen och gick varvet runt och tittade och kände med handen på alla bultarna. Och minsann, förarsidans framhjul var så dåligt åtdraget på bultarna att jag faktiskt kunde dra åt en av dem med mina fingrar. 
 
Policyn i kommunen är att vi inte ska byta däck själva på våra bilar om vi får punka utan då får vi ringa bärgare och kommunens bilvård fixar hjulen på kontorstid. Vi har alltså inte ens ett fälgkors med oss. Så där stod jag och kunde inte ens dra åt bultarna för att säkert ta mig vidare. Nej jag fick snällt åka med minst ett hjul för dåligt åtdraget. Ja jag säger minst ett hjul. 
 
Betänk nu att någon som inte tänkt på det ens hade kört. Tänk om JAG inte hade tänkt på det utan poppat vidare med radion på aningens för hög volym så jag inte hört varningssignalerna. Tänk om hjulet hade lossnat under färd. Tänk om bilen då framförts i en hastighet närmare 100. Vi är ju ute och åker på 100-väg ibland. 
 
Det spelar ingen roll att killarna som byter däcken har jääättemåååånga bilar att byta däck på just nu. Varje bult på varje hjul måste ju dras åt med det dragmoment som krävs. Och ska vi inte få efterdra själva så lär de ju boka in o göra det åt oss inom rimlig tid. De kan väl börja ett par timmar tidigare några mornar bara och åka runt och dra de på plats när de står på parkeringen. Våra bilar står still mellan 22.00 - 07.00  normalt sett. När inte nånting skiter sig så man lär jobba över en timme eller två.  
 
Ni kan ju ana hur arg och irriterad jag var på allt då i lördags kväll. Och så var jag sen bara tvungen att ladda om och gå in till nästa brukare. Efter att jag hade bytt bil vid vår hemtjänstlokal förstås. 
 
Det sjukaste av allt är att det inte är första gången det händer heller. För några år sedan hade vi en bil där det inte upptäcktes förrän hjulet satt fast i endast två (2) bultar. Det blev möte om det, den gången. Men det hjälpte visst föga.
 
En däckfirma som erbjuder att skifta sommar-och vinterhjul skulle ganska omgående få sluta sin verksamhet om något sådant här hände. Iaf om det hände mer än en gång. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Bea

Holy crap 😳 Tur det gick bra! Men sedan ska man ju även kolla bultarna efter man kört ett tag och provdra åt dom igen - om det behövs. Så gör alltid vi. Vi byter själva, så sambon är noga redan från början. Men dom kan ändå ralla upp lite, så vi kollar alltid efter nån dag + med jämna mellanrum.
Skönt att det inte hände en olycka för dig iallafall ❤️

Svar: Ja man ska ju efterdra dem efter några dagar när man fått köra lite. O våra bilar går bra många mil. Tror vi tankar fullt var tredje/fjärde dag ungefär. O då har vi ändå 7 bilar. Alla går dagtid och tre går kvällstid.
Kalla mig M

2017-10-10 @ 14:22:57
Postat av: Marianne

Fy....en natt när jag körde på en stor gata i sthlm mötte jag ett hjul som kom rullande, och efter kom en cheva eller Dodge eller nåt sånt stort. Den måste ju tappat hjulet precis då...det var otäckt.

De där killarna som byter era däck får väl en reprimand? Kunde du inte ringt bärgare ocv bett de komma och dra åt muttrarna?

Svar: Jag hade inte riktigt tiden till det. Var redan försenad som det var.
Kalla mig M

2017-10-10 @ 14:53:26
Postat av: Anki

Fy faan säger jag bara.. Nu när jag läste detta så slog det mig vad jag skulle gjort idag, jo mailat samordnaren angående en av våra bilar.. Hmm..

2017-10-10 @ 21:56:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0