Tisdagstankar, lingondricka och äppelkaka

Det blev två äppelkakor bakade. I kakboken heter den fyriskaka. Den ena har jag och sonen smaskat lite på nu ikväll med vaniljsås till. Den andra kanske följer med till jobbet i morrn. 
 
Jag kokade lite lingondricka också. Det var ju inte så ansträngande liksom. Bara mäta upp lingon och vatten i en kastrull och låta det koka 5 minuter och sen låta det rinna av och koka upp saften igen med socker. Jag plockade en liter häromdagen så det blev inga mängder men skogen är full av lingon så det går ju att plocka mera en annan dag om jag skulle vilja det. Det var sonen som önskade sig det hellre än sylten jag kokade förut. 
 
Jag sjönk lite i måendet av att gå bakåt och läsa vad jag skrev för ett år sedan. Men så bestämde jag mig för att det som varit inte skulle få påverka mig mer. Det har tagit tillräckligt av min tid och energi och jag känner ju faktiskt inte så längre. 
Det slog mig när den här bilden dök upp i mitt flöde på fb idag. Av alla dagar den kunde ha dykt upp så dök den upp idag. Det känns som ett tecken.
 
Jag svajar väldigt i ork och inspiration men jag tänker inte ha dåligt samvete för de dagar jag mår sämre och inte orkar/vill göra nånting utan då är det så och jag vilar och bara är. Sen får jag passa på att surfa på vågorna av energi och de lite maniska tendenserna när de dyker upp. Jag håller ju faktiskt på att lära känna mig själv. Den jag är när jag inte lever med en annan människa som påverkar mitt mående mer än jag önskar. 
 
Slänger in en bild på min inbakade sidfläta som jag hade i helgen. Jag bjuder på de gråa stråna som börjar synas lite här och var. 
Inser när jag tittar på bilden att frisyren liknar den som min söndagsskolefröken hade. Eller ja. Hon hade en frisyr med två flätor som liksom inramade hennes huvud. Jag vet inte om hon gjorde dem inbakade och uppifrån och ner och sen en knut nere eller om hon gjorde två flätor nertill som sen nålades fast uppåt. 
 
 
 
Fyriskaka
125 g margarin eller smör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
(1 tsk kanel)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och ev bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Rör matfettet pösigt med socker. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölk. Häll smeten i formen.

Skala ev äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker ev blandat med kanel.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Lingondricka
Koka 2 liter lingon och 1 liter vatten cirka 5 min. Det går självklart bra att halvera eller dubbla mängderna. Skumma väl. Mosa bären lätt med en slev. Sila ordentligt!Mät upp socker (eller sötningsmedel) efter smak.

Motsvarande 3 dl socker per liter lingonvätska brukar vara lagom. Koka vätskan och sötning i cirka 5 minuter. Skumma igen.

Häll upp saften i väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen eller ännu hellre i frysen, om du använder sötningsmedel. Tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp.

Kommentarer
Postat av: Helen

Njut av de positiva energivågorna när de kommer, man behöver det för att orka med när energiläget befinner sig långt under fotsulorna. Den där Fyriskakan ska jag nog testa, låter riktigt god

2017-09-13 @ 03:29:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0