Om man inget frågar får man inget veta

Jag är med i en grupp på fb. Ja, inte bara en. Det har vi ju redan konstaterat i tidigare inlägg men nu gällde det den här specifika gruppen - Vi som använder vedspis.
 
Inte kunde jag väl tro att jag skulle kunna lära mig så mycket intressant. Jag tänkte mest att det var en kul grej att gå med i gruppen eftersom jag har en vedspis i köket. Men någon slängde in en oskyldig fråga gällande vad man kan läsa ut av de olika modellnumren och snabbt spårade det in på just Husqvarna. Och eftersom det sitter en Husqvarna no 028 i mitt kök så läste jag girigt vad som skrevs.
 
Bland annat lärde jag mig att nollan betyder att den är högereldad. Dvs luckan för elden sitter på höger sida om ugnsluckan. Och sen kom det riktigt intressanta vad gäller just MIN vedspis. Jag lärde mig nämligen att man skulle kunna se på ornamenteringen av luckorna under vilken tidsepok spisen är tillverkad. Men när någon postade en bild av en spis med just ornamenterade luckor så insåg jag att min spis skilde sig på en punkt, nämligen ugnsluckan. Trots att luckan för elden är ornamenterad så är inte ugnsluckan det. Jag har funderat över det där men tänkt att jaja, det kanske skulle vara så då.
Men själva upprepningen av företagsnamnet kändes lite overkill. Varför rada upp namnet två gånger? Först på spiskroppen och sen på ugnsluckan igen alldeles under. 
 
Det visade sig att ugnsluckan inte alls hör till den här spisen. Den kommer ifrån en nyare modell som heter 228. 
 
Spännande att tänka på egentligen. När, var och hur fick den sin omaka lucka? Husets byggår sägs vara 1900. Jag vet att det har funnits i min släkts ägo sen nångång på 20-talet iaf eftersom att min farmor växte upp här. På 40-talet rustades huset och övervåningen gjordes iordning till min farmors mamma. Spisen har stått där på övervåningen tills vi rustade upp den och flyttade ner den till köket för några år sedan.
 
Det finns inte många kvar i släkten att fråga. Min far är född -48 och möjligen att han kan veta. Min faster som var född -44 och sade sig ha minnen av huset från innan det rustades är tyvärr inte längre i livet. Kanske att hennes man kan tänkas ha hört någon historia kring spisens tidigare öde. Jag får fråga helt enkelt.
 
En sak som är säker är ändå att jag är förbaskat nöjd över min vedspis. Udda ugnslucka eller inte.
 

Kommentarer
Postat av: Emma Öhman

Så underbart att bokstavligen bo mitt i sin släkts historia! Rotlös borde man inte behöva känna sig då.

Svar: Nej, men ändå vet jag pinsamt lite tycker jag.
Kalla mig M

2017-02-04 @ 07:59:37
URL: http://ohmanemma.blogg.se/
Postat av: Anonym

Så skönt att ha vedspis, det skulle jag gärna ha i köket, men den står där ute i en av bodarna ..den lär väl aldrig komma in i köket

Svar: Absolut bästa att ha i köket. Ja förutom rinnande vatten och avlopp möjligen. Iallafall vintertid. Värmekälla OCH energisparande vid matlagning. Två flugor på smällen samtidigt.
Kalla mig M

2017-02-05 @ 16:42:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0