Bondepraktikan

Det var just en på facebook som hänvisade till bondepraktikan o enligt den så är det såhär....

"Urban, Vilhelmina o Beda skall sommaren leda"

Idag har Urban namnsdag o vad har vi för väder måntro.... jo men det regnar.... huvva... alltså får vi en blöt juni.

Idag, tisdag den 25 maj 2010 (v21) har
Urban
...namnsdag.
Kommande namnsdagar
26 on Vilhelmina, Vilma
27 to Beda, Blenda
28 fr Ingeborg, Borghild
29 Yvonne, Jeanette
30 Vera, Veronika
31 Petronella, Pernilla
Men den säger också att "maj månad - våt o kall - fyller bondens lada all" o den här månaden har väl växlat ganska bra om jag inte missminner mig.... både kall o blöt o varm som värsta sommardagarna


uppdatering.... kvällen lugnade ju ner sig på regnfronten o då tolkar jag det som att slutet på juni borde bli bättre än början.
Både Vilhelmina o Beda bjöd på finare väder.... även om Beda bjöd på lokal regnskur över Möklinta. I Sala var det torrt.

Bara hästsnack

Det är så kul o se.

E's fina lilla skruttponny håller på o bli helt rehabiliterad. Idag när jag kom till hagen med Gnistra som stått inne i boxen en stund på grund av att ha tagit sig friheter på egen hand så kom han emot oss o gnäggade dovt som välkomstgest.
Det var första gången jag hörde honom göra ljud ifrån sig på det viset. Sen hade de en grupphälsning alla fyra.

Att Dallas o Texas gnäggar till Gnistra när hon är hemkommen till hagen igen är inget ovanligt men att se honom som alltid väljer ensamhet före grupp börja bete sig som en flockmedlem värmer mitt mattehjärta så enormt.

Han har också börjat på att leka med dem. Mest tillsammans med Dallas som inte drar sig för att munhuggas lite med den surmulne farbrorn. O flera vändor nu så har han visat på högre skolans rodeouppvisningar där han lattjar för allt vad tygen håller... inte en hov i backen o bocksprång på bocksprång levereras. =D

Härligt o se att han lever upp o njuter av sitt liv som privathäst. Sen får elaka tungor påstå att han kunnat få det bättre.... vi vet att han mår toppen o lever ett prima liv här.

Vassegoda jag bjuder på en flockbild där alla fyra går o betar inom radien av ett par meter i lugn o harmoni.


so what's up?

Slänger in ett inlägg såhär på nattkröken....

Konstigt nog så är jag inte alls så trött som jag borde vara efter att ha hållit igång i en hel veckas tid nu med att jobba....

Jag gick på o jobbade i lördags o avslutade lördagen med en inflyttningsfest hos Anna som varade tills gryningen grydde o då hade festen flyttat till ett helt annat ställe men med samma människor på ett ungefär.
Sen la vi oss att sova vid 3:40 bara för att konstatera att tuppen blivit störd av vårat singstar-skrålande o beslöt sig att ge igen vid den mkt okristliga tiden. Han engagerade precis HEEELA hönsgården o de kacklade mkt inlevelsefullt.

Nåväl, söndagens förmiddag tillbringades sen i Annas soffa slötittandes på tv, käkandes först mackor o sen nån form av lunch innan jag sen gick på o jobbade till 22:00.

Där nånstans hade jag kommit in i andra andningen o var inte ens trött under jobbkvällen.

Sen har jag jobbat 7-8 timmars pass varje dag heeela veckan. Varav två kvällar på raken. Lyckades försova mig till onsdagkvällens arbetspass.... la mig att vila o somna o vaknade upp när jag skulle vara på jobbet.

Men allt som allt så har hela veckan rullat på rätt bra. Jag mådde oförskämt bra i måndags på kvällen o hela tisdagsförmiddagen också....

O faktum är att ikväll när jag åkte hem efter att ha varit i Avesta o handlat så mådde jag precis lika prima igen. Det är nästan så jag blir rädd att jag ska kraschlanda i nåt riktigt dåligt mående eftersom jag känner mig så levande o glad. Men inget gott kommer ifrån att oroa sig i förväg så jag tror jag ska strunta i de negativa tankarna o fokusera på det braiga som är just nu istället.

hästsnack


Den här herrn o jag hade en diskussion igårkväll....

Jag stod i hagen o höll i foderbunken o bjöd honom på nåt riktigt smaskigt när Texas råkade komma för nära. Lillen skulle ju såklart mota bort honom men i iverns hetta så fick han överslag o råkade bita mig istället.... det gjorde egentligen inte ont men jag blev ju rädd o skrek AAAJJJ så båda hästarna blev rädda o for ifrån mig.

Sen skulle jag ta lite hästsnack med honom o flytta honom för att liksom visa att jag inte uppskattade hans lilla gest.
Han fick lite frispel o drog ett par tre varv i hagarna runt runt tillsammans med "Knoll o Tott" samt fröken "gör som jag vill jag".

Resultatet visade sig bli en tappsko förutom en  mkt nöjd o belåten pålle som fått ladda ur alla spänningar.

Jäkligt glad o tacksam att jag inte satt på när han exploderade i luftsprång där ingen hov var i backen.

Men njöt av skådespelet där de dundrade fram i rasande galopp....

Sen kunde jag ta honom o flytta honom med magiska pekfingrar o han tuggade o gäspade nöjt.

Tur i oturen iaf att hovslagarn kommer imorgon.......

Morrn morrn

Gomorron.... trött som jag vet inte vad idag....

Dags att göra sig iordning o åka iväg o jobba o sen göra en avstickare till Heby ett par tre timmar o sen på't igen på jobbet tre timmar.

Håhåjaja..... *gääääsp*

Men solen skiner så det känns bra iaf.

Ha en bra dag

Ps, jag kan förresten berätta att koltrasten ligger på äggen.... de har klarat sig hittills alltså =)
Jag smög upp i hagen o när jag kom ett par meter ifrån sisådär så flög hon upp ur redet... o tjattrade alldeles förgrymmat ilsket på mig.

Bilden är inte tagen igår utan från då när jag upptäckte boet, så ingen tror att jag gått där o stört mer än nödvändigt


Inget man kan få för mkt utav

Idag har jag mått så jäkla bra mest hela dagen.... visst några "bumps on the road" har det väl varit som det är typ ALLA dagar.... men idag har det inte rubbat min inre frid särdeles lång stund.

Idag är en sån där dag där jag spontant känner - fan vad jag mår bra idag

Är det solen som gör det eller har jag bara vaknat på rätt sida för en gångs skull??


regntunga skyar o häst

Det regnar ute.... o det var väl behövligt.... fy så torrt det var i backen.... men ändå så är det trist när det bara öser ner...

Man kan ju inte vara ute så som man kanske skulle vilja vara.

Får väl se det positiva i eländet.... man kan plocka o städa inomhus utan att ha ångest för att man vill ut.

Fick spader på ponnyskruttan idag igen.... de går i vinterhagen på natten o så får de gå i en mer gräsig hage på dagarna... när jag släpper ut dem till dagshagen så går de genom en hage som är stolpad med plastpinnar o elband... Gnistra har ju lärt sig hur enkelt det är att komma ut därifrån så idag tog det henne sisådär en minut från det jag öppnat grinden tills hon stuckit ut huvudet genom trådarna o sen gått igenom.

Då fick hon gå in i Lillemans box o stå där... blev bara så trött på'na.

Hon tycker sig stå över all form av hästhantering också.... skiter i dig säger hon när jag ber henne flytta för mina hjälper.

Jag ville backa henne men det är lättare att flytta på berget än henne.... X(

Eftersom jag känner mig irriterad idag i kroppen så fick det bli så att jag ställde in henne i boxen så slapp jag bli arg på en egensinnig ponny o hon slapp bli felhanterad av mig pga det dåliga humöret.

Men kanske dags att ta ut henne till de andra laglydiga ponnysarna.... de som har förstånd att hålla sig på rätt sida av elbandet.

De har fått gå o beta lite i den där tillfälliga hagen som mest används som transportkorridor mellan hagarna... o nu kan jag ju stänga in dem allihop i daghagen tillsammans med pruttstoet då... sen ska jag ta mig i kragen o göra nån nytta här inne.....

Ha en bra dag i regnet.... se det positiva.... nu börjar det växa i markerna iaf.

sork o vinterns pris

Jag lovade ju förut att jag skulle blogga om några saker... o jag har fortfarande inte nämnt alla sakerna jag lovade att blogga om.....

Jag kan väl säga lite om ämnet sork nudå.

Alltså, den här vintern må ha varit eländig o känts som om den aldrig skulle ha tagit slut. Men några som mått alldeles prima under en meter snö, det är sorkarna.

Fy tusan så de har härjat i vinter.... ingen tjäle i backen så de har kunnat jobba på sina gångar helt fritt o ostört. Jag har sorkhål precis ÖVERALLT i min trädgård.

O de har ätit växter.... fy fasiken så mkt växter jag saknar som de har ätit upp.

Till o med isopen har de ätit upp....

Men det ska nog inte bara skyllas på sorken... mkt har "gått ut" ändå. Trodde snön skulle skydda, men så verkar inte fallet ha varit.
Jag saknar bland annat min vita temynta, vit rudbeckia, två olika vita aklejor (dom är sorken skyldig till iaf ò_ó), två klematis Jackmanii, dubbel tovsippa o vanlig enkel tovsippa =(

Nä nu ska jag ta mig samman o försöka göra lite nytta här hemma.... finns alltid jobb att göra om man bara vill.

filmtajm

Haha nu har jag knåpat o knepat en stund... o voila -----> en filmsnutt det blev...

Jag bjuder på min egna fula grimas på slutet.... hahahaha


 

tar visst en stund innan det visas... men nåja, tålamod är en dygd påstår de... o den som väntar på nåt gott - väntar aldrig för länge... fast jag tycker att man väntar ALLTID för länge. Haha
O nu kan man se filmen... wohooo

Från vatten till land

Igår fick jag tummen ur o plockade ner vår trasiga pool som stått oanvänd på gräsmattan i ett par år nu.



Jag har lite planer för vad jag ska göra med utrymmet istället.... hade tänkt mig en köksträdgård. Fin o cirkelrund med 4 kvarter och gångar mellan.... men så fick jag lite lust till annat när jag väl fått ner eländet. Eller ja, jag fick lite hjälp av E o J.

Bilder kommer sen.... gjorde en kul grej o fotade processen o hade tänkt göra en liten film utav förvandlingen från pool till kryddland.

Vi får väl se om jag kan få till nån filmsnutt.... hahaha

annorlunda jobbdag o sjukling här hemma...

Vi har haft en verksamhetsdag på jobbet idag. Så istället för att vara på jobbet så var vi i Sala på Stadsträdgården i lilla konferenssalen en trappa upp.

Vi har diskuterat värdegrund o fått hemläxor. Både individuell o gruppbaserad. Vi ska träna på att ge positiv feedback till våra arbetskamrater.... o träna på att få feedback o kunna ta emot den.

Så trevligt att få träffas under andra former än på jobbet där vi alltid ses.... kul o få se sina kollegor klädda i lite annat än kommunens t-tröjor med logga på armen o andra "skitkläder".

O på lunchen åt vi så god mat från Lindströms. Jag tog pannbiff o stekt klyftpotatis.... mums så gott... men mäktigt.

Efter maten så var vi fyra tjejer som letade reda på en kiosk med mjukglass o så köpte vi en varsin sån o smaska på tillbaka till Stadsträdgården.

Nu är vi väl alla pepp på att attackera problemen med gemensamma krafter o ro båten åt samma håll igen.

Eftersom vi skulle jobba engagerat med detta under dagen så fick vi alla lov o stänga av telefonerna eller åtminstone ha på ljudlös o under lunchen såg jag att någon ringt från skolan.
Det visade sig vara Jonte myra som inte mådde bra.... men eftersom jag inte hade svarat så hade han ringt pappa istället...

Jerry hade hämtat honom o lämnat av hos farmor o farfar o gossebarnet hade lagt sig o somnat på en gång.

Men när jag kom nu o hämtade så var han pigg igen....

tydligen hade han ätit ganska mkt i skolan o sen gått ut o gungat... de hade snurrat gungorna o då kan man ju bli illamående... men inte nog med det. Han hade ramlat av gungan o när han satte sig så hade han fått en fot i pannan så om hjärnan var lite tilltufsat är väl inte konstigt.

Så jag tror att han reagerade med att bli trött pga omskakningen av skallen o dess innehåll.

Nu har jag kollat hans reaktioner genom att hålla upp fingrar framför o be honom följa med blicken o jag har lyst med en ficklampa för o se reflexerna.... och det som är värst av allt enligt Jonte... han har datorförbud o tv-spelsförbud eftersom jag inte vill att han stressar hjärnan. Hahaha vilken vånda han lider av.... oj oj oj.

Gula torkade aprikoser????

Ja, jag lovade ju ett kompostinlägg.... med ägg =)

Jag har hållt på o sållat komposten ett tag nu.... ja man orkar inte så långa stunder i taget.

O vad menar jag då med att jag sållar den.... jo jag skiljer den fina färdiga jorden från det som behöver mera tid på sig att förmultna lite till.

Men iaf, bäst jag stod där igår kväll o sållade så fick jag se plommonstora gula konstiga skrynkliga saker. Såg ut som torkad frukt typ... Men insåg sen exakt VAD det var..... det var ju äggrester från i somras när tydligen mamma snok utsåg min kompost till äggkläckningsmaskin.

Hittade en död liten bäbissnok också.... Huh!!!

Tog bilder på't men sitter inte så till så jag kan lägga in dom bilderna just nu.

O då igår när jag hade hittat det så tappade jag lusten till att stå där o sålla jord..... så då fick det vara ett tag. Men jag har varit på't igen idag på fm så nu är komposten tömd på gammalt innehåll o jag håller på o fyller den om igen.... varvar dött material som jag rensar i rabatterna med det halvnedbrutna materialet o så lite jordkokor o ogräsrens.
Jaja, hästbajs o lite halm lägger jag också i.... bara för att få lite mera fräs i den färdiga myllan sen.... XD

Men iaf.... nåt som jag tänkt på är att väldigt många människor använder trädgårdskomposten som typ "sopstation" där de bara lastar på avfallet som de rensar ut ur trädgården.... men aldrig nånsin att de tar tillvara det som förmultnat där o återbördar det till landen o rabatterna.

O det är klart.... slänger man bara på torrt ris o räsche så kan det aldrig förmultna o bli finfin mylla heller..... det krävs lite eftertanke o jobb för det.

Tänker ta upp den diskussionen nån mer gång o fördjupa mig lite mera.....

Har bilder på komposteri också men de får som sagt var också komma en annan gång.

Tjingeling för nu

Bejbi bejbi

Igår fick jag se att vi väntar tillökning i hästhagen......




Neee det är ju inte Gnistra då som ska ha en liten... nej det är uppe i en liten gran som det händer grejer.... nån har byggt sig ett bo o igår var det redan 4 ägg däri.



Jag vet att de kan bli störda om man är där o kikar men jag kunde inte låta bli så idag kikade jag en snabbis o jodå... idag var det ytterligare ett ägg. Fem turkost fläckiga ägg i ett fint konformat rede.

Efter en snabb googling tror jag att det kan vara en koltrast. Äggen liknar det.

O enligt den här sidan så borde det vara dags för ruvning nu.... eftersom koltrasten tydligen lägger 4-5 ägg.

Så om allt går som koltrasten tänkt sig så får hästarna vänta på just den hagen i en månads tid.



trädgårdslust

Tänkte lägga upp ett trädgårdsinlägg här snart nog.... har just nu så mkt tankar o idéer så det är inte klokt.
Problemet är att jag tänker så bra just medan jag håller på o skrotar därute.... så fort jag kommer in o sätter mig vid datorn så tja, då känns det inte lika viktigt längre....

Har dock några bilder som jag också ska lägga in i bloggen o då tänkte jag blogga kring bilderna.

Jag säger några stödord som ni kan bli nyfikna på.... ägg o ägg, rosenportal o kompost....... SORK (usch o fy o blä)och slutligen slänger jag in ett lärkträd.....

Nyfikna?

uppdatering: Varefter jag bloggar om mina stödord i detta inlägget så stryker jag dem.... bra va? O nu har jag ju nyss bloggat om de första äggen.... de i hagen. Härnäst kommer nog ett inlägg om kompost OCH ägg....

Gnistra.... inte som alla andra ponnies - eller en lektion i Houdinikunskap för hästar

Jag har sagt det förut.... o jag säger det igen.... den hästen är inte som alla andra.

Herreminjeeee så hon kan driva en till vansinne.....  men ändock är hon så vansinnigt gullig också.

se bara så gulligt hon går bredvid sin bror Texas.....

Eller vänta nu.... hon går inte gulligt bredvid längre.....

Varför är gräset alltid grönare på andra sidan för??

Ett tu tre slank hon nästan ut ur bild....

SÅDÄRJA.... så ska en slipsten dras... enligt Gnistra alltså

mammaångest och lite annan ångest och slutligen lite oångest

Åh så man önskar att man kunde skydda sina barn från allt ont o otäckt... men det går ju inte... o det är ju genom det svåra de lär sig.

Fick idag se att min dotter fått rätt beska påhopp på både facebook och (visade hon mig) bilddagboken.

Det är en tjej som är ett år yngre än E som tydligen måste hävda sig bara liiiite granna o tycka o tänka om saker hon inte behöver bry sig ett smack i.

Nåväl, min dotter har tagit bort henne från både fb o bdb nu. O det är väl sunt.

Hon har alltid varit pigg på att vara elak mot E men det hon inte förstått är att E är inte längre samma person utåt som hon en gång var när de gick i samma skola. O jag blev varm inom mig o glad när jag såg att min dotter fått underbar backup utav riktiga vänner.

Synd bara att tjejen inte kan läsa de kommentarerna..... eftersom hon nu är blockad av E.

Nånstans bottnar det väl i osäkerhet o avundsjuka.... vissa människor är bara såna... o de är aldrig riktigt vackra.... för skönhet kommer inifrån o strålar utåt.



I morgon är det en ny arbetsvecka igen.... o vi är inne i månaden maj. Huvva så tiden går.... snart har vi sommaren här o innan dess ska man fixa examenskläder åt ungarna... å skor.... var 17 man nu hittar snygga skor åt E som drar 42 i storlek.
O pengar kostar ju kalaset också.... den här månaden får vi nog leva på luft o kärlek tror jag... inte blev det mkt över efter att räkningarna betalats... =(



Men iaf... jag är inne i ett riktigt flyt vad gäller trädgårdspyssel.... det kliar i hela kroppen att få hålla på med mina ständiga projekt. Just have to go with the flow..... =)


I'd like to make myself believe that planet Earth turns slowly

Jag vet flera bloggare som tjatat om den här låten men jag lägger upp den ändå.

Första gången jag hörde den o faktiskt registrerade texten som sjungs så kände jag bara wow.


RSS 2.0