fredag

Jag började rensa svamp igår.
 
Jag tog med mig ett gäng av de knubbigaste Karl Johan och satte mig framför tv:n faktiskt av alla ställen. Ett reklamblad utlagt på bordet framför mig, svampkniven och durkslaget att skära ner svampen i. 
 
Sen googlade jag fram ett recept som visade sig vara HUR gott som helst. Alltså, jag lovar. Första omgången åt jag upp direkt. 
 
Stekt karl Johan med vitlök och cayenne
• Skiva karljohansvampen i ungefär fem millimeter tjocka skivor.
• Fräs skivorna i rikligt med fin olivolja i en gjutjärnspanna. Undvik smör då det ”dominerar svampens egen smak”.
• Tillsätt skivad vitlök (viktigt att den inte pressas), salt, peppar, persilja och cayennepeppar.
• Tillaga svampen ordentligt, nästan så den är friterad.
• Servera svampen som exempelvis en förrätt.
 
Jag orkade inte gå ut och leta reda på nån persiljekvist i ogräslandet så den hoppade jag över men det var smaskens ändå. Ingen bild på den stekta svampen för det som jag inte smaskade i mig frös jag ner. Jag hoppas att den inte blir helt konstig när den får tina sen. 
 
Nu har jag bara kantarellerna och taggsvampen kvar att ta rätt på. Och några liter lingon. För, hrmm, jag gick ut en sväng till sen på ett annat ställe och hittade lite mer kantareller och sprang på ett ställe med så stora fina lingon att inte ens jag (som egentligen inte gillar lingon så värst) kunde gå förbi dem utan att plocka. 
(en crappy snapchatbild)
Jag kom på att jag kanske skulle kunna koka lingondricka på lite utav det. Jag har nån liter i en kompostpapperspåse också som jag plockade häromkvällen när jag och Kodjo tog en sväng med cykeln på kvällskvisten. 
 
Tittar man på (och kring) trädgårdsbordet som står utanför min ytterdörr just nu så ser det fasen i mig ut som att det bor en gammal tant här. Typ en sån där smygdement (de som uppenbart är glömska men inte har någon diagnos och därför inte fått rätt vård). Vi hade en kvinna en gång som gick ut i skogen och skällde ut alla som passerade för att de plockade hennes blåbär. Detta oavsett om det var blåbärstid eller inte i skogen. Och bakom gardinerna kunde man hitta flaskor med blåbär och vatten (eller om hon faktiskt hade vodka i för att göra likör, det vet jag inte). En annan dam plockade in varenda blomma hon kunde hitta och satte i små vaser överallt i huset. 
 
Och hur relaterar detta till mig nurå? Undrar ni. Jo, på trädgårdsbordet ligger en hög med fallfrukt (för att inte hönsen ska picka på varenda någorlunda fint äpple) och svampen som inte hunnit fixas ligger där ute och väntar för att jag tror att den mår bättre där ute än inne. 
 
Men nog om detta. Haha, hemtjänsten den dan jag behöver sån kommer inte att få det så lätt med mig inte. 
 
Ikväll väntar jobb 17-22 och sen är det jobbhelg med 7-12 både lördag och söndag. Tjohooo så taggad jag är. Heh. Om jag orkar och hinner så kanske jag svänger ihop något gott och tar med mig. Äpplen finns ju gott om. Och ägg också. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0